Kezdőlap » Ünnepek » Mikulás avagy Télapó

Mikulás avagy Télapó

Az őszi-, téli ünnepkörben lassacskán elérkezünk a gyerekek egyik legkedvesebb ünnepéhez, a nálunk december 6-án tartott Mikulás, avagy Télapó ünnephez, aminek megnevezése, kialakulása területenként más legendákhoz kapcsolódik.

Manapság a Mikulás Lappföldről indul rénszarvas szánon és hordja szét ajándékait a jó gyermekek, a virgácsot a kevésbé ügyesek számára.

A keresztény területeken a myrai Miklós püspökhöz kötődik a legismertebb legendák egyike, miszerint a jóságos püspök segíteni akart egy szegény ember három lányán, akiknek hozomány hiányában nem sikerült férjhez menni. Az egyik elképzelés szerint az ablakba tette a nekik szánt pénzt három egymást követő napon, a másik variációban ezt három egymást követő évben tette meg. A harmadik, a mai szokásokra leginkább hasonlító az, hogy mivel nagyon hideg volt az éjszaka, zárva volt az ablak, így a püspök felmászott a háztetőre és pont akkor dobta be a kéménybe az adományát, mikor az egyik lány a kimosott zokniját terítette ki oda. A pénz belepottyant a zokniba és innen indul a zokniba, cipőbe tett ajándék története.

Az angolszász területeken az ajándékosztó apót Santa Clausnak hívják, aki az északi sarkon lakik és szánjával december 25-én járja körül az ajándékot megérdemlő gyerekeket.

A XX. századi Szovjetunióban Gyed Maróz, azaz Fagy Apó osztott ajándékot január elsején az arra érdemeseknek.

A magyar falvakban, városokban még nem a most ismert piros ruhás, fehér szakállú Mikulás járta ajándékokkal az utcákat, hanem “Láncos Miklós” hosszú láncokkal, álarcosan aki jutalmazott és büntetett is (az eredetmagyarázatok szerint Odin isten továbbéléseként). Az alakoskodás a múlt század második harmadáig volt szokásban Miklós-napon. Ekkor a fiatalemberek hosszú láncokat csörgetve járták végig a házakat, az utcákon talált embereket akár meg is verték velük. Ekkor még nem ajándékosztó, hanem gonosz űző hatást tulajdonítottak ennek az ünnepnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Augusztus 20: Szent István Király

Minden év augusztus huszadika jelentős ünnep magyar népünknek. Hosszú éveken át nem mondhattuk ki valódi, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük