Mikor válasszuk le a szoptatós nyulakat?

A választás időpontját sok tényező befolyásolja. Figyelembe kell azonban vennünk a biológiai lehetőségeket és határokat. A hazai gyakorlatban is eléggé eltérő vélemények alakultak ki a választás időpontját illetően. Leggyakrabban 40-42 napos korban választanak, de sokan ennél korábban, mások jóval későbbi időpontot javasolnak. Nagy hibát nem követhetünk el, ha akkor választjuk el a kicsinyeket az anyjuktól, amikor már önállóan képesek táplálkozni (eszik a takarmányt) és vizet fogyasztani. Közvetlenül választás után nagy az elhullási veszély. Ilyenkor a legfogékonyabb a fertőzések iránt.

A választás önmagában is nagy megrázkódtatás, majd az első vedlés (szőrváltás) is 5-8 hetes koruk közé esik, ami a veszélyt tovább növeli. A választás időpontjának meghatározásában helyes a laktációs görbe alakjából kiindulni. Az anyanyúl tejtermelése 15-21. napon éri el a maximumát, ezt követően csökken, és a 42. napon már alig lehet tejeléssel számolni. Ezért a 21. nap előtt nem célszerű a választással foglalkozni.
A korai választás csecsbimbógyulladást válthat ki, és a kisnyúlnak is szüksége van még az anyatejre. A vágásra nevelendő szopós nyulakat 30-35 napos korban leválaszthatjuk, ekkor már napok óta szilárd takarmányokat fogyasztanak, így a tej elmaradásával járó megrázkódtatás könnyebben elviselik. Továbbtenyésztésre szánt fiókák leválasztásával célszerű a 40-42. napot megvárni.

Add Comment