Kezdőlap » Betegségek » Mikor üszkösödik valami

Mikor üszkösödik valami

Hívjuk még elhalásnak is, ilyenkor a helyi szövet elhal. Ha a szövet vérellátása nem megfelelő, akkor sajnos elég rosszra fordul a helyzet. Főleg azért, mert a rothasztó baktériumok kezdenek elszaporodni a felületen, de ezt már nedves gangraenáról van szó . Ha azonban feketére színeződik és összeszárad, mumifikálódik, akkor száraz gangraea esete áll fenn. Normál esetben az elhalt szövetet a szervezet lelöki magáról, ahol egy gyulladásos határvonal ( demarkáció ) alakulhat ki.

Szöveti elhalás cukorbetegségél és súlyos vérellátási zavaroknál alakulhat még ki, ilyen például az úgynevezett érszűkületes láb, vagy időseknél, amennyiben mozgásában korlátozott esetleg ágyhoz kötött és huzamosabb ideig fekszik ugyan azon az oldalán, akkor azon a testrészen felfekvés decubitus alakul ki.

Kialakulása viszonylag gyors is lehet, amennyiben olyan jellegű seb következtében képződik. Meglepő módon elé 1-2 nap is, hogy kialakuljon a szöveg teljes vagy részleges elhalása , ha nem megfelelő a sérült rész ápolása. Nagyon fontos azt megjegyeznünk, hogy nyílt tehát vágott sebek kötözésénél ne legyen a testrész elszorítva, mert a nem megfelelő vérkeringés azonnal elindíthatja az üszkösödési folyamatot. Fontos a higiénia is mert tovább vihetjük más testrészre a fertőzést.

Sajnos ennél is rosszabb az a tény, hogy bizonyos esetekben a páciens életébe is kerülhet a nem megfelelő kezelés. Akik túl sokat vannak fagy közeli állapotban azokra fokozottan érdemes figyelni , mert nagyon alacsony hőmérséklet hatására is elfagyhatnak a szövetek ezzel összeomlik a vérkeringés azon a részen . Hajléktalanoknál fordul elő a legtöbb esetben

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A C-vitamin

A C-vitaminról mindenki azt gondolja, hogy ismeri, tudja mire jó, mire kell használni. Az igazság …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük