Kezdőlap » Betegségek » Mikor számít veszélyesnek a bőr elváltozása?

Mikor számít veszélyesnek a bőr elváltozása?

Egy ártalmatlan májfolt, egy apró szemölcs vagy rosszindulatú rákos megbetegedés? A különféle bőrelváltozásokat laikusként is viszonylag egyszerűen azonosíthatjuk.
Hogyha egy eddig nem látott folt jelenik meg bőrünkön, vagy egy meglévő folt színe, mérete megváltozik, mindenképpen figyelmeztető jelnek számít: haladéktalanul forduljunk vele bőrgyógyászhoz.
A leggyakoribb bőrelváltozások közé tartoznak az anyajegyek, szemölcsök, neurodermitis, herpesz, pikkelysömör, és a bőrrák. Elsősorban a bőrrák előfordulása növekszik, a jó-, és a rosszindulatú fajtáké is – tájékoztatnak a bőrgyógyászok. Ennek oka a barna bőr, mint szépségideál, és a megváltozott szabadidős szokások: például a szolárium és az egzotikus, napsütéses helyeken nyaralás télen, a gyakoribb napozás és szabadtéri sport nyáron. Így egyre több embernél alakul ki a melanóma, akár már fiatal korban is.
Orvoshoz akkor kell fordulnunk, ha a bőrünkön hirtelen változást tapasztalunk. Daganatos megbetegedésre figyelmeztethetnek a következő ismertetőjelek: a folt aszimmetrikus alakja, a bőrelváltozás határai nem élesek, elmosódottak, a szín változása, és az öt milliméternél nagyobb átmérő.
Akinek ötvennél több anyajegye van, húsz éves kor felett ajánlott rendszeres bőrgyógyászati ellenőrzésre járnia, ugyanis az öröklött bőrelváltozások is elrákosodhatnak. 35 éves kor felett viszont mindenképpen érdemes évente bőrgyógyászati vizsgálatot végeztetni, hogy még időben felfedezzük és kezeltetni tudjuk a nem kívánatos elváltozásokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan előzhető meg a cukorbaj?

A cukorbaj korunkban észlelhető előrenyomulása szoros összefüggésben áll az életmódunkban végbement változásokkal. Így elsősorban a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük