Kezdőlap » Családi élet » Mikor óvodaérett a gyerek?

Mikor óvodaérett a gyerek?

Minden anyuka aggódik, mikor a gyermeke pár hónap múlva óvodába megy. Az együtt töltött 2-3 év után egy új fázis kezdődik mindkettőjük életében. Ilyenkor minden gondolat az körül forog, vajon érett-e rá.
Első dolog a szobatisztaság. Nem törvényszerű és nem is kötelező, mégis a legtöbb oviban elvárják, hogy legalább nappal szobatiszta legyen. Van ahol megengedik, hogy délutáni alvás alatt legyen pelenka a gyereken. Az is gyakran előfordul, hogy az egyébként szobatiszta gyerek, az óvodai beszoktatás alatt visszaesik és éjjel, esetleg napközben is bepisil. Ez teljesen természetes reakció és idővel el is szokott múlni. A változás, az új környezet megzavarhatja őket, és az is előfordul, hogy a gyerek bekakil, nem megy vécére és csak otthon végzi el a dolgát. Minden gyerek más, figyelni kell az ilyen jelekre, de nem szabad túlreagálni sem. Általában, ha már a beilleszkedés megtörténik, akkor mindez rendeződik.
Másik dolog, ami fel szokott merülni, a cumi használata. Sok oviban ezt sem engedélyezik higiéniai okokból, pedig ez nem túl bölcs dolog, hiszen ez megnyugtatja a gyereket. Ha az ovikezdés előtt 1-2 hónappal még cumizik, akkor ne erőltessük a leszoktatást. Majd, ha már megszokta, megszerette az új környezetet, akkor ráérünk elvenni tőle. Sok helyen azt csinálják, hogy kint hagyják az öltöző szekrényben a cumit és ha a gyerek nyűgös, vagy lefekvéshez készülődnek, akkor beviheti magával.
Amit még nagyon fontos megemlíteni, a beszéd. Hiszen néma gyereknek anyja sem érti a szavát, hát még az óvónő. Tehát legalább az alapvető igényeit ki tudja fejezni. A háromévesek már jól beszélnek így ez nem szokott gondot okozni. Jó, ha egyedül tud már enni, mert az oviban már nem etetik meg. Ovikezdés előtt ezekre kell koncentrálni és tanítani. Az egyedül öltözés még nem elvárás, ebben segítenek.
Ami még fontos, hogy kibírja pár óráig, hogy nincsenek ott a szülei és megértse, hogy jönnek majd érte, nem hagyták ott. Soha ne tűnjünk el, hanem búcsúzunk el tőle. Ez legyen rövid. Egy puszi, és mondjuk meg , hogy jövünk érte. Ne időt mondjunk, hanem kössük egy eseményhez. Például ebéd után, alvás után, vagy amikor kimennek az udvarra. Az ígért időre legyünk ott!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan öltöztessük gyermekeinket?

A szülők saját ízlés szerint öltöztetik gyermekeiket. A férfiak inkább a sportosabb ruhákat kedvelik, míg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük