Kezdőlap » Egészséges életmód » Mikor időszerű a fogszabályozás?

Mikor időszerű a fogszabályozás?

Régen azt tartották, ha gyerekkorban nem történik meg a fog szabályozása, felnőttként már nem is lehet. Napjainkban viszont egyre több felnőtt visel fogszabályzót, hiszen nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem egészségügyi szempontból is. Manapság egyre több ember számára fontos a karrier és ennek elengedhetetlen kelléke a “hollywoodi” mosoly. Persze nagyon fontos a kisugárzás, a megjelenés, de a fogmegtartás, az egészségmegóvás legalább ugyanolyan lényeges. A fogszabályozás technikája is óriási fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, így mára már bármilyen korban elkezdhető. Nem csak esztétikus fogsorunk lesz, hanem rágószervként is helyesen funkcionálnak. A rendezetlen fogak, az állcsont szabálytalan helyzete, rengeteg egészségügyi problémát okozhat. Az állkapocsízület rossz pozíciója például nyakmerevséget, alvásproblémákat, migrént vagy hátfájást is eredményezhet. A fogazat szabálytalansága különböző szájüregi problémákkal jár. Nem csak a lepedék tapad meg könnyen a fogakon, amely segíti a fogszuvasodást, de a nem megfelelő rágás következményeként emésztőrendszeri problémák is jelentkeznek.

Amikor 6-7 éves korban elkezdődik a fogváltás, érdemes felkeresni egy gyermekfogorvost, hiszen lehet, hogy már ekkor szükséges a fogszabályozás. A gyerekeknél általában kivehető készülékre van szükség, az állcsontok ívének alakítására. A maradandó fogazat kialakulásánál (12 év) pedig hatásosabb a rögzített készülék. Az alkalmazott készülékek fajtája befolyásolja a fogszabályozás időtartalmát. A kivehető készülékekkel 2-5 év, míg a rögzítettel 1-2 év viselés után már jó eredményeket érünk el. A páciensek igényeinek megfelelően a fogszabályozó készülék lehet esztétikus anyagból, vagy fémből, lehet látható vagy szájüreg felőli oldalon szinte láthatatlan.
Tehát a technika adott, a végeredmény pedig a ragyogó mosoly.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük