Kezdőlap » Fitnesz » Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Mikor és mennyit kell inni, ha edzünk?

Ha az edzést dehidratált állapotban kezdjük, akkor a teljesítményünk csökkenni fog. Fontos, hogy megelőzzük ezt az állapotot. Ajánlatos sporttevékenységünk előtti két órában 500 ml folyadékot inni. Közvetlenül edzés előtt két decinél többet ne vigyünk be. Minél több a gyomrunkban a folyadék, annál hamarabb fog a belekbe jutni és annál gyorsabban veszítjük el a folyadékot. Ezért érdemes inkább többször keveset inni.
Ha állóképességi sportot űzünk, ak
ár jó ötletnek tűnhet rendesen teleinni magunkat, főleg meleg, párás időben, ha közben nem lesz lehetőségünk folyadékhoz jutni. Szervezetünk a többletfolyadékot kiválasztja, így járkálhatunk a WC-re, de előnyhöz nem jutunk ily módon. Egyetlen esélyünk a glicerol. Ez egy hiperhidratáló közeg, mely magával vonja a folyadékot.
Amikor edzeni kezdünk és megkezdődik az izzadás, azonnal elkezdjük veszíteni a folyadékot is. Rendszeres időközönként ezt érdemes pótolni.

Amennyiben edzés alatt émelygést érzünk vagy szédülünk, valószínű, hogy dehidratáltak vagyunk. Először a gyomorműködés lassul le, ennek hatására puffadhatunk, émelyeghetünk. Edzés alatt 15-20 percenként érdemes 1-2 dl folyadékot inni, ezzel elkerülhetjük ezeket a tüneteket.
Edzés után azt szokták tanácsolni, hogy az elveszített folyadék másfélszeresét vegyük fel. Ha 1 kilót veszítünk az edzés végére a súlyunkból, akkor 1,5 liter folyadékot kell innunk. Ezt azonban nem kell egyszerre bevinni. Edzés után közvetlenül megteszi 0,5 liter is. Edzések között pedig a napi energiaszükségletünk alapján válasszuk meg a víz mennyiségét. 2000 kalóriás étrend mellé 2 liter folyadék javallott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Edzővel, vagy a nélkül?

Örök kérdés, hogyan legyünk fittek, karcsúak és szépek. Persze mindezt nagyon rövid idő alatt szeretnénk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük