Kezdőlap » Baba-mama » Mikor és kinek áruljuk el, hogy jön a baba?

Mikor és kinek áruljuk el, hogy jön a baba?

A terhesség, az egy olyan dolog, hogy előbb-utóbb kiderül, hacsak nem olyan extrém esetről van szó, mint amilyeneket a “Nem tudtam, hogy terhes vagyok” című műsorban lehetett látni. Internetes fórumokon még erről is igen sok a vita, hogy egyáltalán létezhet-e az ebben a műsorban bemutatott jelenség.
Ha a terhességi teszt pozitív, azt optimális esetben a leendő anyuka tudja meg először, és hacsak nincs valami szokatlan párkapcsolati gond, akkor valószínűleg az apuka lesz a következő, aki örülhet. Ez általában nem sokkal a kimaradt menstruációt követően történik, rendszerint a terhesség ötödik-hatodik hetében (a fogantatástól számítva kb.a harmadik-negyedik hét).
Az első tizenkét hétben a legtöbben még nem árulják el másnak, egyrészt babonából, másrészt azért, hogy elkerüljék a lehetséges korai vetélést követő sajnálkozást. Sok esetben tehát a leendő szülők után az orvos, aki megerősíti a terhességet az ultrahangos vizsgálaton.
A nagyszülők, barátok és a többi rokon általában valamikor a tízedik-tizenkettedik hét környékén szerez tudomást a közeledő babáról.
Fontos kérdés, hogy mikor mondjuk el a dolgot a munkahelyen. Ez leginkább attól függ, milyen a viszony a főnökkel, mióta dolgozunk az adott helyen, próbaidőn vagyunk-e még, stb. A tisztesség azt mondja, hogy szóljunk minél előbb, de ez a fent már mondott okok miatt sem feltétlen a legjobb ötlet, és az sem biztos, ha jó, hogy minden munkatárs a terhesgondozásunkkal van elfoglalva. Ugyanakkor mindenképp azonnal szólni kell, ha olyan veszélyes munkakörben dolgozunk, ami várandósan nem látható el, például nagy súly emelésével vagy vegyszerek, festékek használatával jár, esetleg egész nap állni kell, stb. Ekkor a munkáltató köteles olyan munkakörbe áthelyezni, ami nem veszélyes a terhes anyára. Ha ilyen lehetőség nincs, akkor gyakran táppénzre küldéssel oldják meg a problémát. Fontos tudni, hogy határozatlan idejű szerződés esetén a próbaidő eltelte után a terhes nő munkahelye védett, kirúgni nem lehet, maximum táppénzre hazaküldeni, és helyettest felvenni a helyére.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan válasszunk nevet a leendő gyermekünknek?

A gyermekáldás során felmerül a kérdés, hogy is nevezzük el leendő kisfiúnkat vagy kislányunkat? Igen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.