Kezdőlap » Fogyókúra » Mikor éget több kalóriát a szervezetünk: nyáron, vagy télen?

Mikor éget több kalóriát a szervezetünk: nyáron, vagy télen?

Melyik évszakban égetünk el több kalóriát? A nyári, vagy a téli hónapokban magasabb az energiafelhasználásunk?
A kérdésekre nem könnyű válaszolni: az energiafelhasználás ritmusa, az anyagcsere mindenkinél egyéni módon működik. A nyugalmi állapotban elégetett kalóriák száma egyénenként rendkívül változó lehet: ez okozza, hogy míg egyesek szinte bármennyit ehetnek, nem híznak el, másoknál már gyerekkorban kialakulnak a zsírpárnák.
A szervezet nyáron az izzadás által – a közismert tévhit ellenére – nem éget több kalóriát, vagy zsírt. Télen ezzel szemben, ha sokat tartózkodunk alacsonyabb hőmérsékleten, az energiaszükséglet emelkedik. Az, hogy melyik évszakban használunk fel több kalóriát, leginkább az életstílusunktól függ. A legtöbben a nyári hónapokban automatikusan többet mozgunk: a kerékpározás, séta, úszás, és a kerti munka során is kalóriát égetünk. A meleg miatt általában nem kívánjuk a nehezebb fogásokat, így a diétát is könnyebb betartani, mint a hűvösebb időszakban.
Aki ezzel szemben télen a tartalmas, zsíros étkezéseket, és a kényelmesebb életmódot részesíti előnyben, alacsonyabb kalóriafelhasználás mellett növeli az energiabevitelt: ez könnyen hízáshoz vezethet.
A kalóriafelhasználás tehát nem annyira az évszaktól, mint inkább az életmódunktól, például az elvégzett testmozgás, sport mennyiségétől függ. Amennyiben télen is odafigyelünk arra, hogy ne vigyük túlzásba a zsíros, nehéz ételek fogyasztását, illetve, hogy rendszeresen mozogjunk, kisebb az esélye, hogy plusz kilókkal kezdjük az újévet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyerekek súlyára tett megjegyzések károsabbak, mint gondolnánk

A gyermek számára fontos mások véleménye: a súlyával kapcsolatos negatív megjegyzések rendkívül káros következményekkel járhatnak. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük