Kezdőlap » Baba-mama » Mikor alszik a gyerek?

Mikor alszik a gyerek?

Egy várandós kismama, ha az első gyerekét várja, elhiszi a szakkönyvekben leírtakat, miszerint egy csecsemőnek napi tizennégy-tizenhat óra alvásra van szüksége. Aztán megszületik a pici és szembesül a valósággal. Persze vannak szerencsések és tényleg ennyit alszik a baba, de mi van akkor, ha nem akar aludni. Általában a csecsemők szopizás alatt elalszanak, de akadnak olyanok is akik nem. Ilyenkor kezdődnek a különböző altatási módok.

Elkezdik ringatni, hordozni, tologatni és a kicsi hozzászokik. Valójában a babának nem arra van szüksége, hogy elaltassák, hanem hogy elég álmos legyen, hogy elaludjon. Meg kell figyelni az ébrenléti idő ritmusát. Ébredés után a gyermek éber, majd az álmosság első jeleit mutatja, de ekkor még nem biztos, hogy el is tud aludni. Ezután újra felélénkül, majd megint elálmosodik és ekkor lehet lefektetni. Ha ilyenkor nem kerül ágyba, akkor újra felélénkül csak most már rövidebb időre és ilyenkor nagyon élénk és nyűgös egyszerre, ez a túlpörgés. ekkor ne is próbáljuk elaltatni, meg kell várni a végét. Ha a gyerek elálmosodott dédelgessük, majd tegyük le az ágyába, hogy egyedül aludjon el.

Fontos, hogy a kiságy azt a helyszínt jelentse, ahol aludni szokott. A lefekvés előtti tevékenységekből tudja most alvás következik. Ha már megszokott egy altatási módot, akkor ki kell alakítani egy új rutint, amellyel megtanítjuk önállóan elaludni. Ehhez kell néhány nap míg megtanulja. Elalvás előtt szellőztessünk ki, így oxigéndús lesz a szoba és könnyebben elalszik.
Másik nagy probléma az éjszakai felébredések. Ezek általában a babák eltérő alvásritmusából erednek, nincs mögötte semmilyen betegség. Az újszülött gyomra még kicsi, gyakran megéhezik, ezért éjszaka is kérhet enni. A nyugodtabb babáknál már a harmadik hónap után majdnem vagy teljesen átalusszák az éjszakát. Ha rendszertelenül kezd ébredni lehet a háttérben fogzás, vagy lehet, hogy szomjas.
Kiszámítható, kiegyensúlyozott körülmények között a baba is békésebben alszik, és az anya is nyugodtabb lesz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan jelentkezik a terhesség?

A terhesség egy csodálatos időszak a a nők életében, ezt az időszakot vannak, akik nagyon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük