Kezdőlap » Baba-mama » Mikor a legfogékonyabb a kisgyerek a nyelv tanulására?

Mikor a legfogékonyabb a kisgyerek a nyelv tanulására?

A brit, és amerikai tudósok által elvégzett kísérlet kimutatta, hogy a kicsi gyerekeknél a kettőtől négy éves korig terjedő időszak az, amikor a gyerek nyelvérzékének a fejlődése a legaktívabb. Ebben az időszakban a környezeti hatások is nagyban befolyásolják a kicsik nyelvi érzékének a kifejlődését, hiszen ilyenkor zajlik le az agyban az a folyamat, amikor a legtöbb új szót meg tudja tanulni a kisgyerek.
A kutatás során összesen 108 olyan egészséges gyermeket vizsgáltak meg, akik egy és hat év közötti életkorban voltak, a kutatást az amerikai Brown Egyetem, valamint a londoni King’s College kutatócsoportja vitte véghez. Arra jöttek rá, hogy a kisgyermek agya ilyenkor a legformálhatóbb, és ez az eredmény tulajdonképpen azt is megmagyarázza, hogy miért tudnak a kisgyerekek ilyen fiatal korban már egyszerre akár két nyelvet is sokkal könnyebben megtanulni.
Szintén levonták következtetésként azt is, hogyha egy kisgyermek nem beszél, akkor azt még négy éves kora előtt lehet megfelelően fejleszteni, de minél hamarabb megtörténik ez, annál jobb. A kísérlet eredményét mi sem bizonyítja jobban, mint egy egyszerű példa szemléltetésül: egy éves koráig a kisgyermek körülbelül 50 szó felismerésére képes, ennyi az a mennyiség, amellyel gazdálkodik, és talán néhány darabot már ő is ki tud ejteni ezek közül. Ugyanez a szókincs hatéves korra már körülbelül ötezer szóból áll, melynek része az aktív, illetve a passzív szókincs egyaránt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Heten mint a gonoszok – a baba hetedik hónapja

A hetedik hónap nem olyan eseménydús, mint az előzőek. Sok újat most nem fog mutatni, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük