Kezdőlap » Betegségek » Mik a téli depresszió tünetei?

Mik a téli depresszió tünetei?

Nyáron, mikor meleg van, süt a nap, minden ragyogó és fényes, színes ruhákat, élénk kiegészítőket használunk, mert ezek illenek az évszakhoz. És valljuk be, a hangulatunkhoz is. Sokkal vidámabbak vagyunk mikor kék az ég, zöld a fű és számtalan színben pompáznak a virágok.
Aztán beköszönt az ősz, majd jön a tél, és a borús színek, a szürkeség, fakóság beköltözik a lelkünkbe is. Ez bizony az őszi, téli depresszió. Amikor sokkal komorabbak vagyunk, és ennek sok köze van az időjáráshoz. Eltűnnek a színek, szürke az ég, aztán mikor mindent hó borít és vacogunk a csípős hideg szélben, na, akkor válik teljessé a letargia. Szerencsére ez a depressziónak szezonális változata, elmúlik, amint visszatér a jó idő. Honnan tudjuk, hogy téli depresszióban szenvedünk? Egyik jele lehet, ha mindig fáradtnak érezzük magunkat, és legszívesebben ki sem kászálódnánk az ágyból. A megnövekedett alvásigény, kialvatlanság kihat a koncentráció képességünkre, annak csökkenő teljesítményét okozva.

Összességében is levertnek érezzük magunkat, tele negatív gondolatokkal. Ha nincs pozitív gondolatunk, a jövőt is kilátástalannak látjuk. Nincs kedvünk se dolgozni, se semmit csinálni. Érdeklődésünket veszítjük minden iránt, a lelkesedés, ami eddig sok minden iránt élt bennünk, alább hagy. Sokkal ingerültebbé válunk. Testi tünetek is jelentkezhetnek: vágyódunk az édesség után, többet eszünk, ezért súlyfelesleget szedhetünk össze. Gyakoriak az ízületi bántalmak.
Kortól és nemtől függetlenül bárkit érinthet a téli depresszió. Mivel a mozgás mindenre gyógyír, a napsütéses téli napokon tegyünk nagy sétákat a friss levegőn, és töltődjünk fel energiával. Hallgassunk vidám zenét, szervezzünk közös programokat párunkkal, családunkkal, szórakozzunk, hogy jó hangulatba hozzuk magunkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük