Kezdőlap » Családi élet » Mik a teendők a nyulak fialásakor?

Mik a teendők a nyulak fialásakor?

Az anyanyulak általában éjszaka fialnak. A fialást követő napon a fészket át kell vizsgálni, és el kell távolítani az esetleg halva született vagy agyonnyomott fiókákat. A torz vagy életképtelennek mutatkozó fiókákat se tartsuk meg. Különösen nyári melegben ajánlatos a fészek mielőbbi átvizsgálása, de hideg időben sem halogatható, mert a fiatal anyákkal előfordul, hogy hiányos fészket készítenek, vagy egyáltalán nem készítenek fészket. Ilyenkor alomanyagból és a található szőrből a tenyésztőnek kell a fészket elkészítenie. Különösen fontos ez, ha nem zárt elletőládát, hanem csak elletőfiókot alkalmazunk.

Ha nagyon kevés a szőr, az anya oldaláról kíméletesen kitépett szőrrel be kell takarni. Egyes anyák a láda sarkába vagy szorosan a falához készíti a fészket. Célszerű azt középre húzni, hogy ezáltal az összenyomás veszélyét csökkentsük, és a kisnyulak jobban hozzáférjenek az anyához, kényelmesebben szophassanak.

Ellenőrizzük a csecsbimbókat is, győződjünk meg azok működéséről úgy, hogy hüvelyk- és mutatóujjunk gyenge nyomásával pár csöpp tejet nyomjunk ki belőlük. Nem gyakori, de előforduló zavar a szaporításban a vetélés. Okai között gondatlan kezelést, az anya goromba megfogását, a durván végzett vemhesség vizsgálatot, a vemhes anya hirtelen megijedését, váratlan zavarását szokták említeni. A vetélés fertőző eredetű is lehet, amit baktériumok idéznek elő. Ilyen gyanú esetén alapos fertőtlenítés, az anyák erőnlétének javítása szükséges. A gyakran vetélő anyanyulat ki kell vonni a tenyészetből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi a jó párkapcsolat titka?

Az ember alapvetően társas lény, még ha vannak is időszakok, amikor egyedül , társ nélkül …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük