Kezdőlap » Kert » Mik szükségesek a növény életéhez?

Mik szükségesek a növény életéhez?

A növények legfontosabb tulajdonsága az, hogy élnek. Az élőlény mindig szoros kapcsolatban áll a környezetével és bizonyos meghatározott környezeti feltételeket igényel. Talán legfontosabb ezek közül a víz jelenléte. A citoplazma rengeteg vizet tartalmaz és ez nem véletlen, mert a citoplazma életműködését csak ilyen vizes állapotban tudja folytatni. Ha a plazma víztartalmának jelentős részét elveszti, akkor az életképességét is elveszti.

Az élőlény legfontosabb tevékenysége az anyagcsere. Ez azt jelenti, hogy az élőlény állandóan anyagokat vesz fel környezetéből, azt igényeinek megfelelően alakítja és anyagokat ad le környezetébe. Az anyagcseréhez a növény környezetének adott kémiai összetételét és fizikai állapotát igényli. Egyszerű szavakra lefordítva ezt a tudományos tolvajnyelvet: a növénynek szüksége van a talajra, melyben gyökerezzen, szüksége van arra, hogy ebben a talajban a megfelelő mennyiségű vizet és ásványi tápanyagokat felvehető állapotban megtalálja, szüksége van továbbá levegőre, napfényre és megfelelő hőmérsékletre.

Az életjelenségek csak akkor mennek végbe, ha a feltételek egy bizonyos minimális mértékben megvannak. Viszont egy olyan határ is létezik, melyen túl növelve az illető feltételt, már többé nem szolgálja az élet fenntartását, ezt nevezzük maximumnak és a két határpont között van egy olyan szint, amely a legkedvezőbb, ezt nevezzük optimumnak. Különösen jól érzékelhető ez a hőmérsékletet illetően.

A szőlő például mínusz 30 fokon biztosan elpusztul, elfagy, de nem bírja ki a plusz 40 fok fölötti hőmérsékletet sem. A hőmérséklet optimuma számára 20-25 fok között van. Persze nem ilyen egyszerű a dolog, mert télen esetleg kibírja a mínusz 25 fokos hideget, de nyáron már a mínusz 5 fok is végzetes lehet.

Tehát láthatjuk, hogy a növények igényei a környezeti feltételekkel szemben életük során is változhat. Az ember leginkább a környezeti feltételek megváltoztatásával tud befolyást gyakorolni a növény életfolyamataira, ezért ezek ismerete rendkívül fontos a kertész számára is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A növények hőmérséklet igénye.

A hőmérséklet elsősorban a fénnyel együtt hat. A dísznövények hőmérsékletigénye a fényviszonyok változásával együtt módosul. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük