Kezdőlap » Szilveszter » Mik a Szilveszteri babonák?

Mik a Szilveszteri babonák?

Szilveszterre, Újvére rengeteg babona létezik. Még ha nem is hiszünk benne, akkor is azért megcsináljuk a legtöbbet, mert móka. Újév napján tilos baromfit fogyasztani, mert az elkaparja a szerencsét. A malac viszont pont, hogy elhozza a szerencsét. Ha férfi belép a házba, ő hozz szerencsét, a nő viszont viszi. És ha ketten együtt lépnek be?
Amit Újév napján csinálsz, olyan lesz az egész éved. Ilyenkor a legtöbb ember fáradt és másnapos, szóval… A lényeg, hogy próbáljuk meg jól tölteni ezt a napot. Lencse, bab, borsó, hasonlít a pénzre, ha ezt eszünk, sok pénzünk lesz.
Régi hagyomány, hogy gombócot főztek a lányok, beletették a fiúk neveit, és amelyik leghamarabb feljött, az lesz neki a szerelme. Társaságban próba lehet, hogy a lencsefőzelék közé mandulát teszünk, akinek a tányérjára kerül, az hamarosan férjhez megy.
Ha Szilveszterkor éjfélkor csókolózol a pároddal, akkor boldogság vár rátok egész évben. Tükör és fésű a párna alá, és megtalálod az igazit.

A legtöbb babona betartás a malacra szokott vonatkozni. Különböző malacformákat lehet kapni, azokat megvenni, hogy szerencsénk legyen. Általában a lencse is megvan, hiszen az finom és jó másnaposság ellen. A fő dolog a pihenés, hiszen akkor egész évben jó évünk lesz. Sok babona kötődik a kéményseprőkhöz is, hogy fogjuk meg a gombját, és szerencse fog minket érni. A kéményseprők ezeknek hogy örülhetnek, hogy mindenki őt üldözi a gombjáért. Lassan gomb nélkül fognak szaladgálni a kéményseprők. A lényeg, hogy új év, új célok, új remények.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük