Kezdőlap » Gyógyszerek » Mik a negatív edzéseszközök?

Mik a negatív edzéseszközök?

A negatív vagy másként káros edzéseszközök az emberi teljesítményt a normális szint fölé emelik. Minden olyan anyag, amely a doppinglistán van, doppingnak, azaz negatív edzéseszköznek minősül. Vegyük sorra, hogy mely anyagokról van szó.

Az idegrendszer izgatók az izomrendszert vezérlő kéreg alatt területet serkentik. Rövid ideig tartó izom-összehúzódás esetén alkalmazzák őket, például magasugrás vagy távolugrás során. A központi idegrendszer serkentői a fáradtságérzetet nyomják el, szintén eseti doppingnak számítanak. A kábító- és fájdalomcsillapítók a központi idegrendszer kontrollját kapcsolják ki, s elnyomják az erőteljes fizikai igénybevétel okozta tejsavas fájdalmakat.
A hormonkészítmények az izomzat felépítésére hatnak közvetlenül, ezeket kúraszerűen alkalmazzák a versenyidőszakok előtt, általában androgén vagy tesztoszteron formájában. A béta-blokkolók a pulzusszám emelkedését gátolják, ezáltal a szív munkáját teszik gazdaságosabbá, továbbá csökkentik az izgalomszintet.

Tiltott tevékenység a vérdopping használata is, mely szerint a versenyző csúcsformájakor levesznek nyolc deciliter–egy liter vért, s a nagy verseny előtt visszaadják. A vízhajtókkal az előző doppingok eltüntetése a cél, ez is doppinglistás szernek tekintendő. Szintén tilos a génkezelés bármely formája, illetve az anabolikus szteroidok alkalmazása, mely borzasztó mellékhatásokkal jár: szőrösödéssel, férfiasodással, nőiesedéssel, májpanaszokkal, immunkárosodással, vérnyomás növekedéssel, szívinfarktussal, bőrproblémákkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyógyszer mindenre a legjobb megoldás?

Döbbenten látom reggel és este, hogy szívbeteg édesapám számra pontosan 16 féle gyógyszert visz be …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük