Kezdőlap » Zene » Mik a minimal stílus fő szerkezetei?

Mik a minimal stílus fő szerkezetei?

Először is szólítsuk nevén a gyereket, a minimal leginkább minimal techno néven lett közismert. Mivel sok sztereotípia és félreértelmezés is fűződés a szókapcsolatokhoz, én inkább továbbra is minimalnak nevezem.
Először csak említés szinten a minimal zene gyökereivel, ami ideológiájában nagyon hasonlatos a hetvenes évek kortárs komolyzenéjéhez, kísérleti zenéihez. Steve Reich és Stockhausen repetitív hangtextúrái és kísérleti jellegű eszközhasználatai a mai napig visszaköszönnek. A másik fő arculatszilárdító ötletforrás a klasszikus minimal technonak a szintén hetvenes években virágkorát élő reggae letisztultabb formája a dub volt.

A nyolcvanas években beköszöntő acid house kultúra monoton szövetei szintén köszönő viszonyban álltak a kortárs klasszikus minimalista zenészekkel, így ezek hatásából fejlődött és ágazott szerte a minimal. De meg kel említeni az ambient/chill out szférát is, mint potenciális ötletforrást. Ez a négy halmaz elég sok nevet takar, ezért mellőzhető a felsorolás.
A kilencvenes évekre szépen összeértek a komponensek, kipörögtek a felesleges adalékok és maradt a tiszta szerkezet. 1993-ban, amikor a techno szcéna hangos volt a Detroit technótól (Jeff Mills, Juan Atkins, Kevin Saunderson). Még ha nem is lesz az átlaghallgató hiper érzékeny a művészeti értékekre, ott fog lebegni a komoly zenei és egyéb területi áthallgatásos kirándulások lehetősége. Mivel egyfajta elmélyülés, mélyebb átgondolás és beleérzés/látás nélkül a minimal csak unalmas, repetitív és sokszor idegesítően sekélyes élményt ad, ezért eleinte tényleg türelem és hangulat kell a megértéséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készül a bakelit lemez?

A bakelit pontosabban a vinyl -lemezek rajongóinak száma egyre növekszik a zenerajongók, gyűjtők és Dj-k …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük