Kezdőlap » Sport » Mik legyenek egy sportoló alaptáplálékai?

Mik legyenek egy sportoló alaptáplálékai?

A sportolók táplálkozása nem éppen pénztárcabarát, de ha már oly sok energiát fektetünk az edzésbe, és oly sokat költünk a sporteszközökre, akkor a szervezetünknek is adjuk meg amire igazán szüksége van a csúcsteljesítményhez. Egy sportolónak nagyobb mennyiségű és jobb minőségű táplálékra van szüksége, mint egy átlagembernek.

A nagyobb mennyiség elsősorban szénhidrátból fontos, de csak alacsony glikémiás index, vagyis GI-vel rendelkező fajtákra. Ez azt jelenti, hogy lassan jut a véráramba. A minőségi szénhidrát nem üres, tehát nem csak energiát rejt, hanem ásványi anyagokat, rostot, vitaminokat. Ilyen például a barna rizs, müzli, durumtészta.

Célszerű a többször kevesebb elvet követni, hogy ne terheljük meg szervezetünket nagy mennyiségű étellel. A szénhidrátban gazdag ételeket az aktív napszakban fogyasszuk, tehát a vacsora ne tartalmazzon sok szénhidrátot.
A szénhidrátok mellett a fehérje is nagyon fontos. Ezek szervezetünk építőkövei. A mindennapokban egy sportoló kiegyensúlyozott táplálkozással teljes mértékben fedezi a neki szükséges mennyiséget. Pótlásra nincs szükség, hacsak nem vegetáriánus az illető, vagy valamilyen betegség miatt hiányállapot miatt lecsökken a mennyisége.
Harmadik nagy csoport a zsírok, mert a szervezetünk számára elengedhetetlen típusai is vannak. Ezek főleg a növényi olajokban találhatók meg. Lehetőleg olyanokat válasszunk, amelyek szobahőmérsékleten cseppfolyósak. Figyeljünk rá, hogy emésztésük lassú és körülményes, ezért bevitelüket ne közvetlenül a sportolás előtti órákra tegyük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen sípálya Petzen ?

Petzen Ausztriában található Karintia tartományban. Nagyon közel van a szlovén határ. Klagenfurt 40 km-re van, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük