Kezdőlap » Jog » Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. Sokan azonban nem tudják hogy mit jelentenek ezek a foglalkoztatási formák. Az atipikus foglalkoztatási formák mind a munkavállaló mind a munkáltató részére előnyösek, az előbbi számára kedvezőbb járulékfizetési összegeket és feltételeket, míg a második részére rugalmasabb munkavállalást és munkavégzést jelent. Tehát a felek munkaviszonyban állnak, azonban rájuk mégsem a teljes munkajogi rendszer kell alkalmazni.

Lássuk az atipikus foglalkoztatási formákat:

Határozott idejű munkaviszony, amely a munkaszerződésben rögzített időtartamra létesül, ezen időszak lejártával a munkaviszony automatikusan megszűnik. De! Visszaélésnek számít a határozott idejű szerződésekkel kiváltott határozatlan idejű, tartós foglalkoztatás. Időtartama az 5 évet nem haladhatja meg ( kivéve iskolaszövetkezeti jogviszony, valamint hatósági engedélyhez kötött munkaviszony). Mindkét fél kölcsönös beleegyezése által keletkezhet.

Az egyszerűsített foglalkoztatás a határozott idejű munkavállalói szerződés szezonális formája. Főleg mezőgazdasági és turizmus/vendéglátás munkakörök esetén. Hossza nem haladhatja meg az 5 naptári napot, egy hónapon belül a 15 naptári napot, illetve egy naptári éven belül a 90 napot. Munkáltató bejelentési kötelezettsége, közvetlenül a munkakezdés előtt is elvégezhető.

Részmunkaidő vagy más néven a rövidebb teljes munkaidő, melyet a munkaszerződésben kell megjelölni. A munkavállaló kérheti például kisgyermek 3 éves koráig, amit a munkáltató köteles elfogadni. Időarányosság elve alapján kötelező kiadni a rendes szabadságot, egyéb juttatásokat.

Munkaerő-kölcsönzés esetén 3 fél áll kapcsolatban ( munkáltató-munkavállalót kölcsönző-munkavállaló), ebben az esetben a munkaszerződés, polgári jogi szerződésnek minősül. Jellemzően vendéglátásban fordul elő, rendszerint a munkavégzés helye változó.

Iskolaszövetkezeti jogviszony esetén a nappali tagozatos tanuló és az iskolaszövetkezet között létrejött munkaviszony, amelyet a munkavállaló egy harmadik félnél végez. Általában órabéres fizetés, nem jár rendes szabadság, betegszabadság, szülési és fizetés nélküli szabadság.

Távmunkavégzés és bedolgozás általában a munkáltató székhelyétől, telephelyétől elkülönült helyen, rendszerint a munkavállaló otthonában végzett munka. Kötetlen munkaidő, saját eszközök használata, teljesítmény arányos fizetés.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Banki titoktartás

Sokféle juttatást kitalálhatnak a bankok, arra viszont figyelni kell,hogy ezek a juttatások milyen formában öltenek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük