Kezdőlap » Egészséges életmód » Mik az izgatottság fizikai jelei?

Mik az izgatottság fizikai jelei?

Vizsgák előtt/alatt, életünk fontosabb és meghatározó pillanatiban, amikor tudásunkról vagy rátermettségünkről kell számot adnunk, teljesen normális jelenség az, hogy izgulunk. A vizsgadrukk vagy a feszültség olyan központokat aktivál az agyban, amik az érzelmekért és a félelemért felelnek, ez pedig különböző fizikai tüneteket is eredményez.

Mik ezek a jelek?

Az izzadás: a feszültség végigáramlik a testünkön és működésbe lépnek a hónaljban az izzadságmirigyek, de ugyanígy a homlok és a tenyér is gyöngyözni kezd.
Gyakori, hogy gyomorfájdalom jelentkezik, de az izgalmat hasmenés is kísérheti.

Alapállapotban a húgyhólyag normálisan működik, a vizeletet könnyedén visszatarthatjuk. Pánikhelyzetben ez az állapot felborulhat, és vizelési inger, esetleg tényleges szivárgás léphet fel. Gyakran emiatt az inger miatt végzünk állva hintázó mozdulatokat, vagy ha ülünk, akkor szaporán rázzuk a lábunkat.

Izgatott állapotban az izmaink megfeszülnek, az arctól egészen a végtagokig, ebbe a kezeink is beletartoznak. Ha megfigyeljük, az izgatott emberek gyakran tördelik a kezüket, hogy levezessék a feszültséget, vagy szimplán önmagában remeg a kezük.

A száj környékén is változást eredményez a stresszes helyzet. Az izmok megfeszülése összekoccanó fogakat szülhet. A beszédünkre is kihat az izgatottság: előfordulhat, hogy elfelejtjük, mit is akartunk mondani, mert a nyomás hatására ”kihagy az agyunk”. Veszély esetén az agyunk még intenzívebben dolgozik, mert nem akarja, hogy lemaradjunk valamiről. Emiatt a szemek is szaporán dolgoznak, és sokkal gyakrabban pislogunk, mint normál helyzetben.

Mindezeket csökkenthetjük, ha lassan mély levegőt veszünk és a légzésünkre koncentrálunk. Ha ezeket a tüneteket felismerjük másokon, igyekezünk őt pár bátorító szóval megnyugtatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A csalán gyógyító ereje

Aki kicsit figyel az egészségére, időnként beiktat az életébe tisztítókúrát. Nem csak immunrendszerünk erősítésében vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük