Mik az alapvető problémák a mai fiatalok életmódjában

Az egyik legsúlyosabb probléma a fiatalok körében a testmozgás hiánya, ami azon túl, hogy elhízást okoz, súlyos deformációkhoz, számos betegség kialakulásához, és a test szabálytalan működéséhez vezethet. Annak oka, hogy a fiatal korosztály nagy része ellenzi a testmozgást, több helyen keresendő. Az egyik, – és talán ez a legfontosabb – a manapság egyre inkább teret hódító úgynevezett „online élet”. Az olyan közösségi portálok, mint például a Facebook vagy a Chat azt az érzést keltik az emberekben, hogy az ott töltött idő és az ez alatt végzett tevékenységek – melyek nem jelentenek többet néhány kattintásnál – vannak olyan értékesek, mint a mozgással, sporttal töltött idő, vagy bármilyen szabadidős tevékenység. Napjainkban a lakások, házak több mint 90%-a rendelkezik állandó internet hozzáféréssel, ennek köszönhetően már az egészen kicsi korosztály is résztvevőjévé válik a virtuális életnek. „Az elmúlt tíz évben tizenhatszorosára növekedett azon fiatalok száma, akik naponta interneteznek. A szélesedő kínálat és az újabb platformok használatának eredményeként ma már naponta 4,9 órát töltenek el a különböző képernyők előtt a 15-19 évesek” . A rendszeres internet és tévé használat miatt rövid idő alatt a fiatalok lustává válnak, eltűnik az érdeklődésük a mozgás, sport iránt, ez pedig egyenesen út az egészségtelenné váláshoz.

A testmozgás és sport hiányát olyan okokban lehet még keresni, mint például a téma iránti helytelen hozzáállás. Számos helyen lehet azt tapasztalni, hogy a sportot egyenlőnek tekintik az állandó harccal, a legjobbak közé jutással. Tipikus mondat ilyenkor, hogy „Ha nem vagy első, nem vagy jó”. Ilyen feltételek mellett tulajdonképpen érthető is, hogy a legtöbb fiatal nem akar tagja lenni egyetlen sportszövetkezetnek vagy csapatnak sem.

A helytelen életmód másik sarkalatos oka az egészségtelen táplálkozás. Súlyos problémát jelent a túlzott mennyiségű édesség, valamint a cukros üdítők fogyasztása is, de leginkább a gyorsételek (Fast Food) felelősek azért, hogy a magyarok 70%-a túlsúlyosnak tekinthető manapság.

Add Comment