Kezdőlap » Baba-mama » Mik a veszélyei a mesterséges megtermékenyítésnek?

Mik a veszélyei a mesterséges megtermékenyítésnek?

Sajnos hazánkban is rengeteg pár küszködik a meddőség problémájával. Az okok nagyjából egyenlő százalékban vannak jelen a női, illetve a férfitagnál, és kisebb százalékban mindkét félből adódóan következik be a fogamzásképtelenség. Ha ennek gyanúja fenn áll, azt számos vizsgálat követi, melyből kiderítik, melyik félnek van egészségügyi problémája, és azt is, hogy van-e rá megoldás.
Attól függően, hogy a pár melyik tagjánál áll fent, és mi az adott egészségügyi probléma, többfajta eljárást szoktak alkalmazni.
Ezek közé tartozik a méhen kívüli megtermékenyítés, mely során a pár női tagjától petesejteket nyernek el, és tenyésző üvegben rácseppentik a férfitag hímivarsejtjeit, majd mikor az embrió elérte a 8sejtes állapotot, azt beültetik az anyaméhbe. Ez az eljárás világszerte nagy népszerűségnek örvend, nem is csoda, hiszen ilyen úton csak hazánkban több mint 100000 meddő pár adhat életet gyermekének. Ám mint minden eljárásnak, ennek is megvan a maga kockázata.
Mielőtt a nőtől elnyernék a kellő számú petesejtet, azt gyógyszeres stimulálás előzi meg, hiszen természetes úton egyetlen petesejt érik meg, ami kevés a biztos megtermékenyítéshez. Így körülbelül egy hétig, hormontartalmú tablettákkal, és injekciókkal kezelik az adott félt. Ez után szívják le az érett petesejteket, és maximum 3 embriót ültetnek vissza a méhbe.
A kockázat ez esetben a gyógyszeres kezelésből adódik.
A nőknek születésükkor többszázezer félig megért petesejtjük van, ezek száma az idő elteltével egyre csökken. Ennek oka, hogy a férfiakkal ellentétben (akiknél az élet során folyamatosan termelődnek a hímivarsejtek) a petesejtek közül a női ciklus beindulását követően általában egy darab érik meg, míg a többi éretlen formában marad, és folyamatosan fogyatkozik, ugyanis rengeteg természetes úton (sejthalállal/apoptózissal) elpusztul. Ezek a petesejtek nem elég életképesek, vagy valamilyen deformitással, szerkezeti hibával rendelkeznek, így a szervezet „szelektálja” őket, hogy csak az egészséges petesejtek maradjanak meg, majd abból egészséges embrió fejlődhessen (ennek köszönhetően felnőtt korunkban a petesejtjeink száma mintegy 400-ra csökken).
Tehát ezek a sejtek „nem véletlenül” pusztulnak el, ám a hormonális stimulálás hatására azok a formák is életben maradhatnak, melyek egyébként képtelenek lennének rá. Ezáltal sajnos megnő az abnormális fejlődés, genetikai rendellenességek veszélye is, amit a későbbiekben már nem lehet kiküszöbölni. Persze ez korántsem jelenti azt, hogy a veszély tudatában már ne érné meg alkalmazni az eljárást, hiszen az esetleges fejlődésbeli rendellenességek sajnos természetes megtermékenyítés útján is benne vannak a pakliban, és a kockázat ténye már azzal is csökkenthető, ha kellő kivizsgálásnak vetik alá magukat a meddőségben szenvedő párok. Ha például megállapítják náluk, hogy funkcionális (pszichés) meddőségről van szó, ebben az esetben nem a gyógyszeres kezelés a megfelelő eljárás, a pszichés eredetű problémákat kell először megszüntetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen környezet a legjobb a gyereknevelésre?

A gyerekneveléshez nem feltétlenül kell lakóhelyet váltanunk, de a lakás, nem biztos, hogy elegendő teret …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük