Kezdőlap » Ünnepek » Mik a húsvét jelképei?

Mik a húsvét jelképei?

Ahogy karácsonykor mindenhol rénszarvasokat, télapókat, hópelyheket, angyalokat, fenyőfákat látunk, úgy a tavaszi ünnepünkkor, húsvétkor is szimbólumok hadával szembesülünk mindenhol, amerre csak járunk. Ezek a motívumok az évszakhoz igazodnak, színesek, vidámak, élénkek, hiszen a húsvét maga a tavasz hivatalos beköszöntét is jelzi.
A boltokat elárasztják a csokinyuszik, tojások, csibék és báránykák. De miért épp ezek a szimbólumok köthetők a húsvéthoz és mit jelentenek?
Vegyük először az állatokat. A bárány jelenlétét nem is lehetne jobban megmagyarázni, mint egy ótestamentumi idézettel: “Krisztus a mi bárányunk, aki megáldoztatott érettünk”. A bárány tehát Jézust jelképezi.
Húsvétkor a nyuszi hozza a tojásokat – mondják a felnőttek a gyerekeknek. A nyulak és tojások furcsa kettőse hagyományosan a húsvéti szerves részét képezi, de megmagyarázni nehéz, hogy mihez vezethető vissza ez a hagyomány. A nyúl valamiképp, szapora volta lévén a termékenységgel hozható összefüggésbe.
Mivel húsvétkor barkaszentelést is tartanak a templomban, a barka is szimbólummá vált. Ez onnan is ered, hogy amikor Jézus bevonult Jeruzsálembe, pálma és olajfaágakat szórtak a lábai elé. A mi éghajlati viszonyaink között nem tudunk pálmákat nevelni, így annak helyét a bolyhos barka vett át.
És persze a tojás is jelkép, ami főleg a húsvéti menüben és a népszokásokban jelenik meg. A tojás a születés, termékenység és megújulás jelképe. A belőle kikelő madár Jézussal azonosítható és az ő feltámadásához hasonlítható. Az ünnep alatt fogyasztjuk csokitojás és drazsé formájában, főzve, festve, vagy festetlenül, színesen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük