Kezdőlap » Álláskeresés » Mihez kezdjünk az álláskeresés ideje alatt?

Mihez kezdjünk az álláskeresés ideje alatt?

Sokaknak nagyon nagy gond, hogy manapság már nem lehet csak úgy, két hét alatt új munkahelyet találni. Attól függően, hogy milyen földrajzi területen, társadalmi helyzetben lévő, milyen életkorú és végzettségekkel rendelkező nőről vagy férfiról van szó, az álláskeresés átlagos ideje hónapokat sőt éveket vehet igénybe. Szomorú, hogy ebbe az időszakba nem számítják bele a közfoglalkoztatásban való részvételt, hiszen ez csak haladékot ad (még az eredeti jogalkotói szándékok szerint is) egy valós, nyílt munkaerő piaci állás betöltéséig.
Ez rengeteg idő, és már néhány hét után támadhat a kedvetlenség, súlyosabb esetben a depresszió. Az embernek nincs más dolga, mint otthon ülni, keresgélni és ellátni a házimunkát. Sok portálon lehet olvasni, hogy ezt az időszakot úgy kell felfogni, hogy az álláskeresés a munkánk. Szerintem viszont egy ilyen „munkát” nem lehet nyolc órában végezni naponta, különösen, ha már hónapok óta tart a keresés. Emellett nagy problémát jelent, hogy egyre nagyobb és nagyobb lyuk kezd tátongani az önéletrajzunkban. Ez az a pont, amikor nem szabad finnyáskodni, az ingyen munkát is el kell végezni. Kezdjünk önkéntességbe! Ajánljuk fel a segítségünket iskoláknak, civil szervezeteknek, sportkluboknak, szervezzünk a szakmánk egyes fogásai ismertető szakköröket, stb. Bármit, ami lehetőleg a munkánkhoz, szakmánkhoz kötődik, még ha csak napi vagy heti pár órában. Nagy előnye, hogy elfoglaljuk magunkat, valamennyire szinten tartjuk a szakmai tudásunkat és dolgozni akarásunkat.
Az elfoglaltságot beírhatjuk az önéletrajz szakmai részébe, és így kisebb lyukakat el lehet takarni. Ha a szakmánk annyira speciális, hogy kifejezetten abban nem tudunk ingyen nyújtani semmit, akkor vezessünk róla internetes naplót, írjunk terjedelmes szakcikkeket magazinok számára, ebből akár egy kis bevételre is szert tehetünk. A szaktudás nélküli dolgozók próbálkozhatnak állatmenhelyeken, ahol nagyon sokat tudnak nyújtani az állatoknak, például ha rendszeresen sétálni mennek a kutyákkal vagy lovagolják az elhanyagolt lovakat. Az efféle állatterápia még jót is tesz a depresszió ellen. Ha inkább a rosszabb sorsú embereknek segítenénk a szabadidőnkben, akkor keressük fel a Vöröskeresztet, a Máltaiakat vagy bármilyen hasonló civil szervezetet, valószínűleg fognak tudni adni heti néhány óra elfoglaltságot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük