Kezdőlap » Házfelújítás » Mihez kezdjünk a törmelékkel?

Mihez kezdjünk a törmelékkel?

Házépítés és felújítás során általában igen sok törmelék keletkezik. Egy nyílászáró cseréje, egy fal kibontása során nagy mennyiségű törött, bontott téglát kell kidobni, de a fürdőszobából származó csempével sem egyszerű mit kezdeni.
Ilyenkor érdemes elgondolkodni rajta, tudjuk-e valamire hasznosítani legalább egy részét a törmeléknek, legalább így egy-két mérettel kisebb konténert rendelhetünk, ami megintcsak spórolást jelent.
A téglákból például építhetünk egy kerti sütőt. Ha szép, egyben maradt darabokat találunk, azok jól mutatnak egy épített grillben. Ezt mindössze néhány kanálnyi habarccsal össze lehet ragasztani: készítsünk egy U alakú, kb. 80-90 cm magas falat, ez lesz a tűztér. Az alját töltsük ki kb. 50 cm magasságig törmelékkel szorosan, majd ennek a tetejére rakjunk egész téglákat, az elején pedig hagyjunk egy kicsit magasabb peremet. Az itt készített parázs épp kellemesen tudja majd sütni a fal tetejére helyezett rácson lévő húsokat.
A rács lehet végleges is, ekkor a széleit ragasszuk oda habarccsal, és tegyünk a falra még egy sor téglát egy kis peremnek.
Ha sok a téglatörmelék, akár kerti kemencét is készíthetünk belőle: ehhez az alsó részen elhelyezett szigeteléshez felhasználhatunk rengeteg üvegtörmeléket is. A kemence falait tapasztani kell, így jóval több munkát igényel, mint egy egyszerű sütő, ráadásul védeni kell az időjárástól, tehát vagy kis tetőt építünk fölé, vagy maradék cserepekből eleve esőtől védett tetővel látjuk el.
Ha a maradék, törött csempéket összegyűjtjük, kis munkával szép mozaikot rakhatunk belőle a teraszra, vagy díszíthetünk vele kerti asztalokat is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ellenőrizzük a kiadásokat?

A felújítás költségei ritkán állnak meg hat számjegynél, ahhoz már igazán nagyon ügyes spórolónak kell …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük