Kezdőlap » Kert » Mihez kezdjük a kiszáradt fával?

Mihez kezdjük a kiszáradt fával?

Sajnos előfordul, hogy valamelyik udvarunkban lévő fánk elpusztul. Ezeket a fákat gyökerestől kiemelni időnként a hely hiánya miatt lehetetlen. Az is nagy probléma, ha a ház alá nőtt a fa gyökere, amelynek eltávolítása nehezen megoldható, s emiatt inkább ott hagyjuk.
Ilyenkor a legjobb, ha a fát nem a talaj mentén vágjuk ki, hanem a kert díszítésére használható részeit meghagyjuk. Ha nem volt szép a koronája, akkor csak a törzsét hagyjuk meg. Ha egyediek az ágai, akkor természetesen azt mindenképpen érdemes meghagyni.
Viszont mielőtt hozzákezdünk a fa második életének megindításához, győződjünk meg róla, hogy élettelen. A természet rendkívüli reprodukciókra képes, s sokszor a kiszáradtnak tűnő fa is új ágakat hoz néhány év után.
Ha megoldható, akkor eltávolítjuk a fa kérgét, s utána lelakkozzuk. Az ágaira akaszthatunk madáretetőt is, s hideg téli napokon kis vendégeink minden látogatása jobb kedvre derít bennünket.
A fa tövéhez ültethetünk futónövényt is. Ilyen a borostyán. Pár év alatt teljesen benövi a kiszáradt fát, s nagyon jól mutat rajta. Ha szerencsénk van, akkor új lakónk is lesz egy madár személyében.
Ha a fának csak a törzsét tudtuk meghagyni, akkor a törzsbe felülről vájhatunk egy akkora lyukat, hogy beleférjen egy cserép, s ide nyáron futó növényt ültethetünk.
Ha a fának több vastag ága is volt, akkor az ágak végét díszíthetjük cserepes növénnyel. Akár kombinálhatjuk is úgy, hogy a tövéhez futónövényt ültetünk, az ágak végére pedig cserepes növényt teszünk. Nagyon látványos.
Feldíszíthetjük kiszáradt fánkat úgyis, hogy régi korsókkal, kerti szerszámokkal díszítjük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük