Kezdőlap » Betegségek » Migrén szakaszai

Migrén szakaszai

A migrénes fejfájás rohamát különböző szakaszokra bonthatjuk. Mivel az ilyen típusú fejfájások 6-72 órán át is eltarthatnak, ezért különböző fázisokat érezhet a beteg a roham során.

Nézzük melyek ezek:
-bevezető szakasz
-aura szakasz
-fejfájás szakasza
-lábadozás szakasza

Bevezető szakasz: a fejfájás roham előtt sok beteg közérzetében változásokat érez. Van aki sokkal energikusabbnak, aktívabbnak érzi magát a megszokottnál, mások lehangoltabbak, ingerlékenyek a fényre, esetleg kívánják a magasabb kalóriatartalmú ételeket. Nem minden migrénes roham előtt vannak ilyen tünetek, de az esetek kétharmad részében megfigyelhető.

Aura szakasz: a migrénes betegek 10-15 százalékánál fordul elő. Jellemzője a fejfájás előtt jelentkező látótér kiesés, homályos látás, villogó fények érzékelése, fényérzékenység. E szakaszban érzékelhető zsibbadás, fülzúgás, átmeneti halláscsökkenés.

Fejfájás szakasza: maga a migrén fő, legintenzívebb fájdalmas szakasza. Tünete a közepestől a nagyon erősig terjedő fájdalom, általában a fej egyik oldalán. Migrénes betegek sokszor ugyanazon (bal vagy jobb oldal) a helyen érzékelik a fájdalmat. A migrénes roham előrehaladtával aztán e fájdalom áttérhet a homlokra, a szemzugba, az orrcsontba vagy a tarkóra. A fejfájás szakaszát egyéb tünetek is kísérik, ez a migrén fő jellegzetessége. A beteg fáradt, aluszékony, erős hányingere van, a rohamot több hányás is kísérheti. Fényre érzékeny és étvágytalanság is fellép ilyenkor.

Lábadozás szakasza: egy kezeletlen migrén 1,5-2 napig tart. A migrénes roham végén a fejfájás és egyéb tünetek váratlanul és gyorsan elmúlik, majd megkezdődik a lábadozás szakasza. E időszakban a beteg még fáradtságot, és levertséget érez, esetleg álmosság kísérheti.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük