Kezdőlap » Betegségek » Migrén csillapítása

Migrén csillapítása

A migrén nagyon sok ember életét keseríti meg. Kiszámíthatatlan, hogy mikor érkezik. Sokan sokféle okhoz kötik a rohamokat (pl.: időjárási frontok, csokoládé, vörösbor, stressz, vakító fény), de sablonhoz kötni a betegséget igazából nem sikerült. A rohamok jelentkezhetnek ritkábban (havonta), de gyakrabban is (hetente v agy akár naponta) is. Ilyenkor ajánlatos a roham kezdetén bevenni fájdalomcsillapítót és elsötétített, csöndes szobában lepihenni. Előny ha a beteg el tud aludni, ilyenkor legtöbbször ébredés után múlóban van már a fájdalom.

Ez különösen akkor jó módszer, ha a kínzó fájdalom mellé még egyéb tünetek is társulnak (hányinger, esetleg hányás, látási zavar, szédülés, karzsibbadás). A migrénes betegeket is kezelő Fájdalom Ambulanciák különböző terápiákat és gyógyszereket javasolnak, de ezek egyénre szabottak. Érdemes kipróbálni többet, mert nem húzható egy egy sablon minden betegre. Van akinek a nem steroid gyulladásgátló szerek, van akinek a triptánok a szerotonin hatását utánzó gyógyszerek jelentik a megfelelő választást. A súlyos migréntől szenvedő betegeknél gyakran csak az utóbbiak csökkentik hatékonyan a fájdalmat. Nagy segítség a migrénes fájdalomra készült Imigram öninjekció. Az újabb kutatások szerint összefüggés van a migrén kialakulása és a pseudoallergiás reakció (urticaria, azaz csalánkiütés) között. A pseudoallergiát különféle, élelmiszerekben található hatóanyagok (ízfokozók, tartósítószerek, mesterséges színezékek) okozzák, ezek felelősek a hisztaminkiválasztás megindításáért.

A pseudoallergia tüneteinek erőssége gyakran dózisfüggő, így az érintett személy a kérdéses élelmiszerekből kis mennyiséget fogyaszthat anélkül, hogy jelentkeznének a tünetek,de ha meglöki magát a fent felsoroltakból vagy aznap több hisztaminfelszabadító ételt (pl.: spenót, sajt, bor, paradicsom, dió) fogyaszt, esetleg stresszesebb a napja, akkor az arra érzékenyeknél garantált a migrénes roham. A változó kor közeledtével csökkenhet a rohamok gyakorisága, ugyan ez nem vigasztalja a migrénesek egyre népesebb táborát.
Ezért ha nem tudjuk kivédeni a kínzó fájdalmat, akkor arra ügyeljünk, hogy a nekünk már bevált fájdalomcsillapító szereket mindig tartsuk magunknál, mert sosem lehet tudni, hogy mikor kell használni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük