Kezdőlap » Látnivalók » Miért volt úttörő a Panama-csatorna?

Miért volt úttörő a Panama-csatorna?

Panama, a hosszú és keskeny földnyelv összeköti egymással az amerikai kontinens északi és déli részét, illetve elválasztja egymástól a Csendes-óceánt a Karib-tengertől és az Atlanti-óceántól. Az ország fekvése ezért stratégiai szempontból is különleges: itt volt rá lehetőség, hogy mesterséges hajózási útvonalat nyissanak.

Ez az elképzelés 1914. augusztus 15-én, a Panama-csatorna hivatalos átadásával valósult meg.
Három zsiliprendszert alakítottak ki a csatorna mentén. A három közül a legmagasabb a kétlépcsős Miraflores, amely mintegy 1,6 kilométer hosszú zsilipkapuval büszkélkedhet. Ez a Csendes-óceán szélsőséges árapályszint-változásait egyenlíti ki. A zsilipkamrák néhány évvel a Hoover-gát előtt épültek.

A gigászi betonszerkezetnek a hatalmas víznyomáson túl a közlekedő hajók keltette áramok erejét is ki kell bírniuk. Egy zsilipkapu átszakadása katasztrofális körülményekkel járó árhullámot keltene, ezért ennek megakadályozása érdekében megkettőzték a kapuk két végénél kiépített felső kamrákat.

A Panama-csatorna megépítése és megnyitása különleges mérnöki teljesítmény és történelmi jelentőségű esemény volt, amely radikálisan megváltoztatta a hajózás gyakorlatát. Például a New Yorkból San Franciscóba tartó, a csatornán áthaladó hajóknak csak feleakkora távolságot kell megtenniük, mint a csatorna előtt.

A csatorna megépítéséhez hatalmas emberi áldozatokra volt szükség: az építkezés ideje alatt több ezer munkás hunyt el betegségben és balesetben. Napjainkban több mint 14 000 hajó használja évente a csatornát.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük