Kezdőlap » Látnivalók » Miért volt csodálatos a régi Szent Pál-székesegyház?

Miért volt csodálatos a régi Szent Pál-székesegyház?

A Szent Pál-székesegyház volt Wellington városának első anglikán székesegyháza. Az építése 1865-ben kezdődött, meg, egy évvel az után, hogy Wellington lett Új-Zéland fővárosa.A templomot 1866-ban szentelték fel, de a XIX. század végére már túl kicsi volt hozzá, hogy a gyülekezetet be tudja fogadni.

Az új Szent Pál- székesegyház építési munkái 1954-ben kezdődtek meg, és elkészültekkor, 1964-ben többen jártak ide, mint a régibe, így a régi Szent Pál-katedrális jövője szerepének elvesztése miatt veszélybe került. Hosszas vita után végül mégsem bontották le, és 1967-ben megvette a kormány.

Az épület szerkezete kizárólag bennszülött faanyagból készült: rimu, totara, matai és kauri. A szerkezetét a tiszteletre méltó Frederick Thatcher, a Thorndoni egyházközösség plébánosa tervezte 1861 és 1864 között, a korai angol gótika stílusában. A templomtorony kis méretének oka a Wellingtonra jellemző gyakori és erős szél. A eredeti tömeget később kibővítették: 1868-ban a déli kereszthajóval, 1874-ben az északi kereszthajóval és a karzattal, 1876-ban pedig a kisebb kereszthajókkal toldották.

A belső dekorációkon Wellington korai történelmét szemlélhetjük meg, a festett üvegablakok pedig korábbi plébánosokat és bibliai jeleneteket örökítenek meg. A mennyezetről lelógó zászlók közé tartozik a Királyi Flotta fehér, az Új-Zélandi Kereskedelmi Flotta vörös hadi-lobogója, valamit az Egyesült Államok és a tengerészgyalogság második hadosztályának zászlaja.

A templomban, habár alig egytömbnyire fekszik az új katedrálistól, napjainkban is tartanak esküvőket, koncerteket és kulturális rendezvényeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük