Kezdőlap » Betegségek » Miért viszket a bőr?

Miért viszket a bőr?

A bőr viszketése felmérések szerint a felnőttek 15-20 százalékánál rendszeresen visszatérő probléma. Az érintettek körülbelül fele hallgat erről, és nem fordul orvoshoz a panaszaival. A kiváltó ok függvényében az állandó viszketés csillapítható, elsősorban azonban a tüneteket a szervezet figyelmeztető jelzéseként kell értékelni. A közismert tévhit szerint annak viszket a bőre, aki nem mosdik elég gyakran. Ennek azonban épp az ellenkezője igaz: a túlzásba vitt ápolás, és steril higiénia következtében gyakrabban alakul ki viszketés, mint annál, aki ritkábban zuhanyzik. Általánosítani egyik verziót sem lehet.

Tény, hogy a gyakori lemosás, és azok a lemosók, amelyek a bőr pH-értékékét megzavarják, a külső védőrétegét hatástalanítják, irritációhoz vezethetnek. A kímélő, pH-semleges tusfürdők moderált mennyiségű használata ebben az esetben csökkentheti, akár meg is szüntetheti a bőr rendszeres viszketését. További kiváltó okok lehetnek az erősen fűszerezett ételek, a túlfűtött szoba, a műszálas anyagú ruhák, és a túlzásba vitt alkoholfogyasztás. Amint ezeket a faktorokat kiiktatjuk, a bőrünk, és a szervezetünk egyaránt megkönnyebbül, a viszketés néhány napon belül elmúlik.

Ha az inger a változtatások ellenére is megmarad, a kiváltó okok spektruma rendkívül széles lehet: a lelki megterheléstől a bakteriális fertőzésekig. Ha nem szűnik meg a viszketés, mindenképpen forduljunk bőrgyógyászhoz. Amennyiben a panaszok hátterében nincs szervi elváltozás, vagy fertőzés, a tünetek csillapítására fektessük a hangsúlyt.

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük