Kezdőlap » Gyógyszerek » Miért veszélyesek az orrsprayk?

Miért veszélyesek az orrsprayk?

Megfázás esetén, de allergiás időszakban is gyakori kellemetlen velejáró az orrdugulás. Az orrfújás csupán rövid távon nyújt megoldás, arról nem is beszélve, hogy gyakori alkalmazása könnyen az orr kiszáradásához vezethet, ez pedig égő, viszkető érzéssel jár. Könnyű és gyors kiutat jelent ebből a kényelmetlen helyzetből az orrspray használata, hiszen használata rendkívül egyszerű. Csupán mindkét orrlyukunkba fújunk egy-egy adagot a szórófej segítségével, és máris órákra megszűntek az orrdugulással járó kellemetlenségek. Nem árt azonban tisztában lennünk azzal a ténnyel, hogy az egyes orrsprayk hosszú távon rendkívül károsak tudnak lenni a szervezetünkre.

Nem véletlen, hogy az ilyen készítmények dobozán figyelmeztetés hívja fel figyelmünket arra, hogy két hétnél tovább ne használjuk a készítményt. Ennyi idő eltelte után ugyanis kárósodhatnak a nyálkahártyák, csökken a szaglóképesség, egyre gyakrabb lép fel irritáló érzés.

Mindezek mellett azonban a legnagyobb veszélyt az úgynevezett „rászokás” kockázata jelenti. Ha huzamosabb ideig használunk egyféle orrsprayt, a szervezetünk hozzászokik az adott készítmény hatóanyagaihoz, majd a tünetek tulajdonképpen megszűnése után is követelni fogja azokat, amitől úgy érezzünk, nem enyhültek a tünetek. Egy ilyen állapotból kijutni rendkívül nehéz, megterhelő feladat, így az elkerülése jóval egyszerűbb.
Ha orrspray használatára szorulunk, mindenképpen olvassuk el a dobozon feltüntetett utasításokat, és azokat betartva használjuk a készítményt, ha pedig a nem érezzük a tünetek hosszútávú enyhülését, beszéljünk a kezelőorvosunkkal.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gyógyszer mindenre a legjobb megoldás?

Döbbenten látom reggel és este, hogy szívbeteg édesapám számra pontosan 16 féle gyógyszert visz be …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük