Kezdőlap » Betegségek » Miért veszélyes a magas vérnyomás?

Miért veszélyes a magas vérnyomás?

Hazánkban a magas vérnyomás és a cukorbetegség vezeti a listát, a sok egyéb betegségek (érrendszeri stb. ) mellett.
Nagyon fontos a vérnyomás folyamatos ellenőrzése, vásároljunk egy készüléket, manapság már szinte bárhol elérhető.
Akkor kell fokozottabban odafigyelnünk és rendszeresen mérni illetve feljegyezni a mért vérnyomásértéket, amikor olyan tünetek jelentkeznek, amelyek utalhatnak arra, hogy magas- illetve ingadozó a vérnyomásunk.
Ilyen tünet lehet a szédülés, a fülzúgás. Rossz közérzetre panaszkodhatunk, esetleg nyomást is érezhetünk a fejünkben. Szinte mindig fejfájással indul, amely nem múlik fájdalomcsillapító gyógyszerekre.
Jellemző lehet az arc, orca pirossága, az izzadás is.
Mindenképpen forduljunk orvoshoz, aki javasolni fogja a rendszeres mérést, illetve kéri, hogy jegyezzük fel a reggeli, déli és esti órákban mért értéket.
Vegyünk egy füzetet, abba pontosan vezessük, hogy mennyi a vérnyomás és a pulzus.
Ha tartósan 140/ 90 feletti értéket mérünk, akkor szükségessé válik beállítani a vérnyomást, vérnyomáscsökkentő gyógyszert fogunk kapni. Nem biztos, hogy rögtön a legelső hatásos lesz és nem is rögtön az első naptól fog hatni. Ha azonban napok múlva sem észlelünk alacsonyabb (normális) értéket menjünk vissza az orvoshoz, aki más gyógyszert fog adni, esetleg vízhajtóval kombinált készítményt.
Fontos, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszert akkor is szedni kell, ha normális értéket mérünk!
Nagyon fontos, hogy a magas vérnyomás ne maradjon kezeletlenül, mert károsítja az ereket és számos újabb betegség „előkapuja ”.
Évenkénti rendszeres kontrollvizsgálat szükséges a gyógyszer szedése mellett, labor- illetve ajánlott szemészeti vizsgálat.
Ha bármilyen probléma jelentkezik, mindenképpen menjünk orvoshoz, jelezzük a problémát, mert előfordulhat, hogy más gyógyszerre kell váltanunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bőrbetegségek és a vércsoport összefüggése

Sajnos nagyon kevés az információnk a bőrbetegségek és a vércsoportok közötti összefüggésekről! Viszont azt tudjuk,hogy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük