Kezdőlap » Növények » Miért veszélyes a kaukázusi medvetalp?

Miért veszélyes a kaukázusi medvetalp?

2013 nyarán rémisztő híreket közöltek a magyarországi médiumok. Elővigyázatosságra és óvatosságra intenek egy újonnan feltűnt és egyre jobban terjedő növénnyel, a kaukázusi medvetalppal kapcsolatban. A híradások nem túloztak a veszélyt illetően: a medvetalp valóban súlyos problémákat okozhat. Lássuk miről is van szó!

A kaukázusi medvetalp (Heracleum mantegazzianum) a zellerfélék közé tartozó, Közép-Ázsiából, a Kaukázus vidékéről származó, évelő növény, melyet Európába a XIX. században terjesztettek el, mint dísznövényt. Rendkívül igénytelen, így gyorsan elterjedt a legkülönbözőbb területeken. Általában 2-3 méter magasra nő, de nem ritkák az 5-7 méteres példányok is. Üreges szára vöröses foltokkal tarkított, 3-6 cm átmérőjű, róla erednek nagyméretű, szárnyasan összetett, szeldelt levelei. Csúcsán késő tavasztól egészen nyár végéig fejleszti nagyméretű ernyős virágzatát, mely kicsi, fehér virágokból épül fel. Viszonylag egyszerű a felismerése, így nem nehéz – viszont erősen ajánlott – elkerülni. Invazív faj, elterjedési területén hamar kiszorít más fajokat. Összetéveszthető az Európában őshonosnak számító közönséges medvetalppal (Heracleum sphondylium), amely a kaukázusi származású fajjal ellentétben kisméretű és nem veszélyes.

Mérgező anyaga a zellerfélékre általánosan jellemző furanokumarinok vegyületcsaládjába tartozik, ám más fajoknál jóval nagyobb mennyiségben választja ki, az egész testfelületén található mirigyszőrökön keresztül. Éppen emiatt bármilyen érintkezés a növénnyel sérülést okozhat. A vegyület erősen irritatív, az érintett bőrfelület fényérzékenységét megnöveli, sebezhetővé téve a Napból érkező UV-sugárzás hatásainak. A következmények lehetnek égési sérülések (pirosodás, viszketés, egy-két napon belül hólyagosodás), súlyosabb esetben akár bőrrák is kialakulhat az égések nyomán. Szembe jutva károsodásokat, vakságot okozhat. A sérült bőrfelületet speciális kenőcsökkel kenni kell és amint lehet érdemes orvoshoz is fordulni. A hatékony védekezés egyetlen módja az odafigyelés, illetve a növény közelében végzett munka esetén a teljes testet fedő ruha, napszemüveg.

A növény kiirtása nem egyszerű feladat. A föld feletti hajtások elpusztítása nem elegendő, a növény gyorsan regenerálódik. Kiiktatása csak gyökérirtó anyagok permetezésével lehetséges, sokszor többször is meg kell ismételni, mire nyomtalanul kiirtjuk a növényt kertünkből.

Mivel a veszély valódi, ezért semmiképpen sem szabad félvállról venni. Ha medvetalpat fedezünk fel kertünkben, vagy a környéken, de akár egy kirándulás során mindenképpen kíséreljük meg kiirtását, vagy értesítsük az illetékes szerveket (önkormányzat, nemzeti parkok igazgatóságai). A Tisza egyes szakaszain, illetve Keszthely környékén köztudomásúlag elterjedt, így ezeken a helyeken kirándulva legyünk résen és tájékoztassuk családtagjainkat, ismerőseinket, kirándulótársainkat is a fenyegető veszélyről!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen növény az uborka?

Az uborka egyiptomi közvetítéssel került Európába, a IX. században. Számos jó hatással bír a szervezetünkre. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük