Kezdőlap » Egészséges életmód » Miért veszélyes a cukor?

Miért veszélyes a cukor?

Egyes kutatások arra engednek következtetni, hogy nők esetében a trigliceridszint nagyobb jelentőséggel bír, mint a koleszterinszint. Egy tanulmány kimutatta, hogy azok a nők, akiknek a verében a legmagasabb a triglicerid mennyisége, hétszer nagyobb valószínűséggel kapnak szívinfarktust, mint a legalacsonyabb trigliceridszintűek. A kutatók és az orvosok egy része azt vallja, hogy a cukorfogyasztás éppolyan jelentős kockázati tényezője a szívinfarktusnak, mint a zsírfogyasztás.

Miben bújik meg az „édes szörny”?

Minthogy a trigliceridek cukorból keletkeznek, ésszerű visszaszorítani az étrend cukor
tartalmát, amennyiben csökkenteni kívánjuk a szívinfarktus kockázatai. Bizonyos étrendi cukorforrások nyilvánvalóak, mint például a csokoládék, cukorkák és egyéb édességek, sütemények, torták, üdítőitalok, cukrozott gabonapelyhek és a kristálycukor.
Adalékként azonban számos előre csomagolt és feldolgozott élelmiszer, ami nem is tűnik édesnek, viszont szintén tartalmaz cukrot.

Mi van helyette?

Manapság elterjedten helyettesítik az élelmiszerekben levő cukrot mesterséges édesítő-szerekkel, ilyenek a szaccluirin és az aszpartám. Ellentétben a cukorral, a mesterséges édesítőszerek kalóriaértéke alacsony vagy nulla, és nem növelik a vér trigliceridszintjét. De nem árt velük vigyázni. Ugyanis néhány tudományos vizsgálat szerint a mesterséges édesítőszerek fogyasztása hosszú távon evéskényszert is okozhat, mivel azok fokozzák az édes ízek iránti vágyat, ugyan¬akkor pedig a vércukorszint hirtelen megnövekedése elmarad.

Cukrok Édesítőszerek
Dextróz Aszpartám
Fruktóz Szaccharin
Glükóz Szorbitol
Laktóz
Szacharóz

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az avokádó szerepe az egészséges táplálkozásban

Az avokádó az egyik legnagyobb zsírtartalmú gyümölcs: egy közepes méretű avokádó körülbelül 400 kalóriát, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük