Kezdőlap » Látnivalók » Miért varázslatos a guadalupe-i székesegyház?

Miért varázslatos a guadalupe-i székesegyház?

Mexikóvárostól északra a Tepeyac hegyét koronázza Latin-Amerika legfontosabb római katolikus zarándokközpontja, a Guadalupe-i Miasszonyunk székesegyház. A templom 1531 és 1709 között épült. Mellette álló, fiatalabb társát az 1970-es években emelték, mert a régebbi templom süllyedni kezdett.

A katedrális a római Szent Péter-bazilika után a katolikusok második legforgalmasabb zarándokhelye, a modern bazilika pedig tízezer hívő számára kínál ülőhelyet. A régi székesegyház Juan Diago látomásának emlékére épült. Miután az indián férfi katolizált, 1531-ben megjelent neki Szűz Mária, aki az anyanyelvén, nahuatl nyelven szólt hozzá, és arra kérte, építsenek templomot a Tepeyac hegyén. Diego beszámolt erről a helyi püspöknek, aki nem tudta eldönteni, vajon hitelt adhat-e szavainak, ezért istenhez imádkozott, hogy adjon neki jelet a történet igazolása képp. Három nappal később Diego haldokolni kezdett, Diego pedig papért sietett, hogy adja fel neki az utolsó kenetet.

Szűz Mária ekkor ismét megjelent neki, és a nagybácsi meggyógyult. Több isteni jel elég volt a püspöknek, aki már hitt Diegónak, és felépítették a templomot. Diegót 2002-ben szentté avatták, bár a személye körül sok a kérdőjel, hiszen semmiféle dokumentum sincs róla, másrészt a látomás története tette lehetővé a katolikus egyház számára a helybeliek áttérítését és a katolikus hit elterjesztését.

Mindentől függetlenül a székesegyház Mexikó és népe nemzettudatának jelképévé lett. A csodálatos épület évente több millió látogatót vonz és Mexikó egyik legszebb építménye.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Jeruzsálem központja

A Moria dombján egy szikla található. Ez a szikla valószínűleg az, amely ma a sziklatemplom …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük