Kezdőlap » Álláskeresés » Miért van szükségünk önéletrajzra?

Miért van szükségünk önéletrajzra?

Állásra való jelentkezéshez elengedhetetlen, hogy készítsünk magunknak önéletrajzot. Mi is ez? Röviden megfogalmazva a végzettségeink, szakismeretünk, munkahelyeink, tapasztalatunk bemutatására szolgáló szöveges összefoglaló. Ez a rövid (max 1-2 oldalas írás) árulkodik a helyesírásunkról, némileg a szövegszerkesztési, rendszerezési képességeinkről, alaposságunkról. Lehet általános, vagy szakmai, és íródhat hagyományos vagy amerikai stílusban.

A hagyományos önéletrajz esetében összefüggő szöveget írunk magunkról, amibe belefogalmazzuk a személyes adatainkat, az elvégzett iskolákat, szakképzettséget, korábbi munkahelyeket és az ott betöltött pozíciót. Írhatunk az elért eredményeinkről, sikerekről. Feltétlen írjuk bele, hogy milyen nyelveket beszélünk, és milyen szinten. Némi személyes információt is szolgáltassunk magunkról, vagyis beszéljünk a szabadidős tevékenységeinkről, a hobbinkról, az érdeklődési körünkről, mert ezek is sokat elárulnak rólunk a hozzáérték számára. Mindenképp fogalmazzuk meg, hogy miért szeretnénk a kiszemelt cégnél dolgozni, és azt is indokoljuk meg, hogy a cég miért járna jól azzal, ha minket foglalkoztatna.
Ezzel szemben az amerikai típusú CV rövidebb, címszavakból áll, vázlatszerű, ezáltal könnyebben áttekinthető. Az adataink felsorolása azonban hasonló sorrendben történik, és tartalmilag ugyanazokat az elemeket kell belefoglalnunk, csak sokkal tagoltabb formában. Erre segítségünkre lehetnek az interneten található önéletrajz szerkesztők és minták. De a munkáltatók figyelmét könnyebb felhívni magunkra, ha a beküldött önéletrajzunk kicsit eltér az átlagostól és nem sablonos.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük