Kezdőlap » Családi élet » Miért van rendetlenség a kamaszok szobájában?

Miért van rendetlenség a kamaszok szobájában?

Ez a kérdés bizony sok szülőnek eszébe jut, akinek kamaszkorú gyermeke van.
A kamaszok szeretik a saját kizárólagos területüknek tekinteni a szobájukat: nem engednek be senkit, és ha mégis megkíséreljük a bejutást, megsértődnek és a szemünkbe vágják, hogy ez az Ő szobájuk. Ráadásul gyakran inkább szemétlerakó helyre hasonlít a szoba, levetett ruhák, könyvek, papirfecnik, ételmaradékok díszelegnek mindenfelé. Ha ezt szóvá tesszük, csak a vállukat vonogatják, és igyekeznek megnyugtatni, hogy „nem érdemes ezzel foglalkozni, ennél sokkal komolyabb bajok vannak a világban”.
Ez a probléma sok családban előfordul, és feszültségforrás, veszekedés kiindulópontja lehet.
Hogy miért van ez így? A kamaszok szeretnének minél önállóbbak és szabadabbak lenni, és egyre több térre van szűkségük. A lehető legkonkrétabb értelemben is: el akarnak különülni mindenkitől. A saját szoba lehetőséget ad arra, hogy kifejezhessék ezt a törekvésüket, és a saját képükre formálják. Keresik magukat, és különbözni akarnak tőlünk.

Ám a rend nem egyenlő a tisztasággal: követeljük meg, hogy a szobáját tisztán tartsa.
A saját szoba magánterület, s ez azt is jelenti, hogy a kamasznak kell rendbe és tisztán tartania. A rendetlenség még elfogadható, de a kosz nem. Ezt ultimátumként felhozva ő is belátja, hogy választhat, de legalábbis úgy tűnhet számára.
Ha jóban szeretnénk maradni a kamasz gyermekünkkel, soha ne tegyünk helyette rendet. Felajánlhatjuk neki a segítségünket, és ha látunk bárminemű pakolászást a részéről,már elégedettek lehetünk. Ha véletlenül mégis egy ragyogó szobát találnánk, azt örömmel fogadjuk, dicsérjük is meg alaposan, de csak négyszemközt.
Valószínűleg számunkra a kamasz szobája nem a mi ízlésünknek megfelelő, de ez nem is fontos, hagyni kell az önállósulni vágyó személyiségek kifejlődését, ne szabjunk gátat, csak ha nagyon extrém dolgot tapasztalunk. Idővel ezek úgy is eltűnnek, azt a kis időt meg ki lehet bírni.
Ha rá akarjuk erőltetni az akaratunk, és ízlésünk, akkor a kamasz el fog határolódni tőlünk, és szándékosan bosszantó dolgokkal fogja a szobáját telerakni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük