Kezdőlap » Baba-mama » Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Miért van különbség a terhesség kora és a magzat kora között?

Sok kismamát zavar össze, hogy az orvos egyszer a terhesség hetéről beszél, máskor a magzat koráról, és a hetek nem stimmelnek. Ez azért van, mert a terhesség hivatalosan 40 hétig tart, valójában viszont csak 38 hétig fejlődik bennünk a baba.

A várandósság korát az utolsó menstruáció első napjától számolják ki, amit betöltött hetekben és napokban adnak meg. A terhesség ettől kezdve tart 40 hétig. A magzat korát a megtermékenyítéstől számolják, ami többnyire az ovuláció ideje körül van. Ez pedig a menstruáció első napjától számított 14. napot jelenti rendes, 28 napos menstruációs ciklus esetén. Innen a két hetes eltérés a két számolt kor között.

Az első ultrahangos vizsgálatok idején az orvos ellenőrizni fogja a megadott időpontok alapján számolt kort a ténylegessel. Előfordulhat eltérés, ez vagy a ciklus esetleges elhúzódása miatt van, vagy, mert egyszerűen rossz időpontot adtunk meg. Ha az utolsó menstruáció időpontja nem ismert, a legelső ultrahangon határozzák meg a kort, és legkésőbb a 12. hetin pontosítják. Általában a terhesség korát használják, ennek pontos ismerete nagyon fontos a vizsgálatok miatt, hiszen az AFP-nél, vagy a Down-szűrésnél 1-2 hétnyi eltérés is más eredményt mutathat a kapott értékek fényében, és ez egy esetleges probléma esetén fontos döntéseket befolyásolhat.

A szülés várható időpontját csak az orvos határozhatja meg, ma több módszerrel is dolgoznak. Van olyan, aki bármit is lát az ultrahangon, nem veszi figyelembe és csak a kapott információt felhasználva számolja ki. Tehát az utolsó menstruáció első napjától számolt 280. napra ír ki. Ilyenkor nagyon fontos, hogy a menzeszünk dátumát biztosra tudjuk. Azonban van olyan doktor, aki, legkésőbb a 12. heti, ultrahang alapján módosíthat a dátumon, így biztosabb szülési időpontot adva. Sajnos azonban akadnak, akik folyton változtatják a korokat, ilyenkor jobb, ha kikérjük egy másik orvos szakvéleményét is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tanítsuk járni a babát

Ha gyermekünk elérte az ideális kort, és látjuk, hogy próbálkozik a lábra állással , akkor …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük