Kezdőlap » Ünnepek » Miért van böjt húsvét előtt?

Miért van böjt húsvét előtt?

Mély vallású keresztény emberek körében igen elterjedt, hogy húsvét előtt negyven nappal böjtölni kezdenek, Krisztus sivatagi böjtjének emlékére, ez egy fajta bűnbánat. A Jézussal szemben elkövetett bűnös tettek miatt, ebben az időben a legfőbb cselekedet a lemondás, hitben való elmélyülés és áldozatvállalás, ezzel is fejezik ki Isten és Jézus Krisztus iránti szeretetüket és hitüket. A böjtnapokon nem szabad húst, tojást és tejterméket fogyasztani, ezen időszak alatt a hat napra eső vasárnapot az egyház nem tartja böjtnapnak, mert ezek emléknapoknak számítanak, mint Krisztus feltámadása.

A negyven napos böjt hamvazószerdától egészen virágvasárnapig tart. E időközben a templomokat nem díszítik virágokkal, valamint ilyenkor a lila szín a meghatározó, ez a bűnbánat színe a 13. századtól. Régebben nagyon szigorúan vették a böjtöt, késő délutánig nem fogyasztottak semmit, de ez mára enyhült és csak hamvazószerdán és nagypénteken szükséges a nagyböjt közben a 18 és 60 év közöttiek csak háromszor étkezhetnek egy nap és egyszer lakhatnak jól. Valamint korábbi időkben a hittanulók ebben az időszakban ismerkedtek Jézussal és a hittel, hogy végül felkészülhessenek a keresztségre.

A böjt nagyon fontos időszak a keresztény hit követőinek, hiszen ekkor tisztulnak meg és kerülnek közeli kapcsolatba a Teremtővel, hogy bűnbánatot kérjenek a múltbéli cselekedetekért, ilyenkor elengedhetetlen az ima és a vezeklés. Ez az időszak megtanít nélkülözni és egy nagyon fontos tulajdonságra is a türelemre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Augusztus 20: Szent István Király

Minden év augusztus huszadika jelentős ünnep magyar népünknek. Hosszú éveken át nem mondhattuk ki valódi, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük