Kezdőlap » Karácsony » Miért változó dátumú ünnep az advent?

Miért változó dátumú ünnep az advent?

Az advent kezdetének meghatározása sokakat összezavarhat, köszönhetően a modern találmánynak: a gyerekeknek kitalált adventi naptáraknak. Ezekben minden esetben 24 kis ablak, ajándék, lapocska, stb. található, és december elsején kell kinyitni rajta az első meglepetést.
Az advent azonban nem december elsején kezdődik. Elég például csak az adventi koszorúra gondolni: mindenki tudja, hogy a négy gyertyát a karácsonyt megelőző vasárnapokon kell meggyújtani – minden alkalommal eggyel többet. Vagyis az elsőt karácsony előtt négy vasárnappal. Márpedig minden olyan ünnep, amelynek meghatározásához valamilyen módon a hét egy bizonyos napjának is köze van (gondoljunk például a húsvétra), egészen biztos, hogy mozgó, változó dátumú ünnep lesz.

Hiszen a karácsony éppúgy eshet hétfőre (ekkor az utolsó vasárnap szenteste lesz), mint vasárnapra (ekkor az utolsó vasárnapi gyertyagyújtás egy héttel karácsony elé esik). Ez alapján kiszámítható, hogy advent első vasárnapja legkorábban november 27-én, legkésőbb pedig december 3-án lehet.
2006-ban történt az az érdekes eset, hogy az utolsó vasárnap éppen Szentestére esett, így az advent a lehető legkésőbbi időpontján kezdődött, idén pedig egy másik érdekes helyzet áll elő: advent első vasárnapja éppen december elsejére fog esni. Így ezen a napon kettős lesz az öröm: meg lehet gyújtani az első gyertyát és ki lehet nyitni az első meglepetést.
Advent első vasárnapja nem mellesleg a katolikus liturgikus év kezdete, tehát a vallási naptár nem január elsejéhez igazodik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit csináljunk a lekopott műanyag karácsonyi gömbökkel?

Manapság már közel sem az a helyzet, mint anno, akár 40 éve, hogy a műanyag …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük