Kezdőlap » Családi élet » Miért válnak sokan manapság?

Miért válnak sokan manapság?

Talán nagy tévedés nélkül állíthatjuk, hogy a házasságok ma is- legalábbis döntő többségükben- az „ásó, kapa” jegyében köttetnek. Így van ez még akkor is, ha sok helyen hamar megjelenik az első, második, sokadik konfliktus, és elhangzik a „legfeljebb elválunk” gondolat. Hogy ebből a kósza ötletből elhatározás, majd cselekedet válik, mindkét félen múlhat, és talán ez a legmegfelelőbb cselekedetünk, ha kiderül, valóban nem illünk össze. Az ugyanis semelyik félnek nem tesz jót, ha egy olyan kapcsolatban él, amiben nem boldog, ami számtalan konfliktushelyzetet szül, és komoly stresszhelyzetek adódnak.
Nincs az a házasság, ami „válásbiztos” lenne, a statisztikák legalábbis ezt mutatják. Az elmúlt évtizedekben jelentősen megnövekedett a válások száma, és növekedett a 15 évnél régebben együtt élők között is a válás. Azt gondolnánk, hogy a 80 éves kort elért házaspárok is örökké együtt maradnak, de ez nem így van. Persze ebben a korban kimondott válások száma igen elenyésző. A válások gyakorisága 30 éves kor felett fokozatosan csökken. A férfiak 20 és 29 éves koruk között, a nők 20-24 éves koruk között válnak a leggyakrabban.

Miért válnak? A válasz talán túl egyszerű, de igaz: nem találnak más módot a kettejük közötti nézeteltérések feloldására. A válás tehát nem más, mint a konfliktusmegoldás egyik módja. Ez így valóban egyszerűen hangzik, de nézzük meg, mi van mögötte. Az összeütközés, nézeteltérés, harc, küzdelem, az intolerancia, és sajnos sok esetben az erőszak is ott van a tartalom mögött.
Annak, aki átélt, vagy átél egy házasságot, bizonyára asszociációk egész sorát indítják el ezek a szavak.
No de mi okozza a konfliktusokat? Szükségszerű, hogy ezek megoldása válás legyen? Nem, a válás nem egyedüli konfliktus-megoldási mód.
Hogyan kerülhetjük el? A házassági kötőelemek (megszokás, közös gyermek, közösen szerzett javak), a konfliktusforrások közös átgondolása, partnerünk, és saját személyiségünk kíméletlen vizsgálata segítséget adhat a problémák leküzdésében. És sok-sok türelem, megértés.

A jegygyűrű felhúzását az életre szólóan elvárt érzelmi kapcsolat motiválja (főként nők körében): „mindig szeress, mindig értsél meg”, és következik a csalódás, ha ennek kielégítése bármilyen csorbát szenved.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük