Kezdőlap » Látnivalók » Miért válasszuk a Szalamandra tanösvényt?

Miért válasszuk a Szalamandra tanösvényt?

A Szalamandra tanösvény Magyarország egyik legkedveltebb túraútvonalának számít, mivel ezen az ösvényen nagyon sok védett állattal találkozhatunk, köztük Aggtelek jelképével, a foltos szalamandrával is.
A Szalamandra tanösvény Dédestapolcsányból kiindulva érhető el, és a hatalmas kiterjedésű lázbérci víztározó határolja keletről, maga a tanösvény pedig a Lázbérci tájvédelmi körzetben található. Fekvését tekintve hegyeken és síkságokon is keresztülhalad, és a két végpontja Borsodbóta, és egy kerülővel újra Dédestapolcsány. A Szalamandra tanösvény onnan kapta a nevét, hogy az igen kiváló természeti adottságoknak köszönhetően a foltos szalamandra Aggtelek után itt is megtalálható, mivel olyan életkörülmények adottak itt neki, hogy nyugodtan tudott szaporodni.
A tanösvény az év minden szakában végigjárható, így csak extrém esetekben nem túrázhatunk végig ezen a szakaszon. A tanösvény hossza hat kilométer, és mint már említettük, a Lázbérci tó partjától indul, a hat kilométeres túrán pedig öt kialakított pihenőhelyen fújhatjuk ki magunkat. Ha végig az ösvényen szeretnénk maradni, mindenféleképpen a fekete-sárga jelzést kell követnünk a fákon, így biztosan nem fogunk eltévedni. A túránk során érdemes meglátogatnunk a lázbérci kilátót, mivel innen kiválóan belátni az északi Bükk hegység vonulatait. Ha a nyári időszakban szeretnénk érkezni, akkor az öltözködésünkre nem nagyon kell figyelnünk, de ha esetleg a tavaszi, vagy az őszi turnusba érkeznénk, akkor mindenképp vigyünk magunkkal egy vastagabb melegítő felsőt is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mitől különleges Dzsószer fáraó piramisa?

Egyiptom legendás piramisai közül korával kiemelkedik Dzsószer lépcsős piramisa, mely a világon ismert legrégebbi építészeti …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük