Kezdőlap » Családi élet » Miért vagyunk féltékenyek?

Miért vagyunk féltékenyek?

Ha szóba kerül a féltékenység kérdése, és hogy egyáltalán miért merül fel egy kapcsolatban, túl könnyű lenne azt mondani, hogy azért, mert a másik okot adott rá. Elég, ha ezt az állítást egyszerűen csak továbbgondoljuk: mi ad megfelelő okot a féltékenységre? Valószínűleg erre nem fogunk két egyforma választ kapni, akárhány embert is kérdezünk meg. Van, aki már akkor is csúnyán néz, ha a párja köszön az eladónak a boltban, másoknál belefér még a nyitott kapcsolat is. Ezek talán a lehető legszélsőségesebb esetek, de mint mindig, az igazság valahol félúton van.
Egy egészséges kapcsolat alapja a bizalom kell, hogy legyen. Ha ez megvan, bízunk egyrészt a párunkban, a hűségében és az őszinteségében elsősorban, másrészt saját magunkban, a saját vonzerőnkben és őszinteségünkben, akkor a kapcsolat stabil lábakon áll, és semmi ok a gyanakvásra. A féltékenység felé az első lépés az önbizalomhiány és a másik fél őszinteségében való kételkedés.
Ez persze létezhet akár nyitott kapcsolatban is, sőt akár többszemélyes kapcsolatban is, de minél több embert vonunk be, annál nagyobb az esély, hogy valakinél valamilyen formában jelentkezni fog. A leküzdéséhez a legjobb eszköz az őszinteség. Őszintén elmondani a párunknak, hogy mit érzünk, és meghallgatni az őszinte választ, majd a továbbiakban ennek megfelelően kialakítani valamilyen egyezséget.
Érdemes figyelembe venni azt is, hogy a féltékenység mennyire fárasztó érzés: a gyanakvás, félelem és kutakodás kitölti az ember idejének nagy részét, ráadásul a kapcsolat egyébként békés pillanatait sem igazán tudja élvezni a féltékeny ember. Ha megpróbáljuk tehát félretenni a rossz érzést, máris rengeteg energiánk szabadul fel, amit inkább a párkapcsolatunk ápolására szánhatunk, hozzájárulva ezzel legalább két ember boldogságához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az idős szülők gondozásra, ápolásra szorulnak

Beszélnünk kell a szülőkről, akik megöregszenek és néha betegek is lesznek. Előbb utóbb ápolásra, ellátásra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük