Kezdőlap » Fitnesz » Miért vagyunk éhesek úszás után?

Miért vagyunk éhesek úszás után?

Aki rendszeresen úszik, már valószínűleg tapasztalta: amint kiszállunk az úszómedencéből, szinte biztosra vehető, hogy erős éhségérzet alakul ki, ennek ellenére kevésbé érezzük fáradtnak magunkat, mint például egy futóedzés után.

Az úszás abban különbözik jelentősen a többi sportágtól, hogy a szervezetünknek az erős hőveszteséget folyamatosan ki kell egyenlítenie. Az úszómedence hőmérséklete általában nem a termoneutrális értékeknek felel meg. Ez 27-31°C-os hőmérséklet esetén valósulna meg – ebben az esetben nincs szükség a hőkiegyenlítésre ahhoz, hogy stabilan tartsuk a testhőmérsékletünket. Ha a vízhőmérséklet alacsonyabb – és a legtöbb úszómedence esetében így van -, a szervezetünknek hőt kell termelnie. Ezt a folyamatot hívjuk termogenezisnek. A szükséges hő az anyagcsere-folyamatok, az energia-anyagcsere, az izomaktivitás, vagy az emésztés révén jön létre. Minél hidegebb az úszómedence vize, annál magasabb az energiaszükséglet a testhőmérséklet szabályozása miatt. Amikor a hidegtől remegünk, az kevésbé hatásosan, de ugyanezt a hőtermelő funkciót tölti be.

Az úszóedzés során a mozgáshoz is energiát használunk fel. A kezdők energiaszükséglete gyakran magasabb, mint a tapasztalt úszóké, mivel ők még kevésbé képesek megfelelően koordinálni a mozgásukat: ez növeli a víz ellenállását, és a szükséges erőkifejtést. Az úszásban ezenkívül a test összes izma részt vesz, így több energiát használunk fel a mozgáshoz, mint az izolált edzésformák esetében.

A hormonháztartást is megváltoztatja az úszás. A leptin és a grelin hormon a jóllakottság-, illetve az éhségérzetért felelős. Úszás során a leptintermelés csökken, míg a grelin kiválasztása növekszik. A hideg vízben ez a hatás erősebb. A profi úszók egy része ezért 27°C-os úszómedencében edz, egyrészt azért, hogy hosszabban tudjon edzeni, másrészt az éhségérzet megakadályozása érdekében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük