Kezdőlap » Szilveszter » Miért vagyunk adakozóbbak az év végén?

Miért vagyunk adakozóbbak az év végén?

Az év végi ünnepek, karácsony és szilveszter tájékán megenyhül a szívünk és nagyobb toleranciával, segítő szándékkal fordulunk embertársainkhoz? Ilyenkor sokkal adakozóbb kedvünk van, még ha csak arról is van szó, hogy pár forinttal megsegítjük az utcán koldulókat. A karácsonyi hangulata, az év végének közeledte egész különleges érzéseket vált ki az emberből. Elkezdi értékeli azt, amije van, és igyekszik ragaszkodni hozzá.
Nem mintha anyagilag jobban állnánk ilyenkor, mint az év többi napján, sőt. De azért a hajléktalanok helyzetéhez képest szerencsésnek mondhatjuk magunkat, ha van munkánk, egészségesek vagyunk, van tető a fejünk felett, van étel, amit az asztalra tegyünk, és nem vagyunk egyedül. Mert velünk ünnepel a család apraja nagyja. Ugyan a karácsony nem a hálaadás, hanem a szeretet ünnepe, mi azért csak legyünk hálásak. Ilyenkor, a nagy hidegben, zimankóban az utcákat róva készülve az ünnepekre, a nagy bevásárlás közben, ajándékbeszerező túránk során ha utcai zenészekbe, kéregetőkbe botlunk, szánjuk meg őket, ha csak pár forinttal is. Nekik már az is sokat számít. Ők hálásak lesznek érte, minket meg töltsön el az a jóleső érzés, hogy segítettünk valakin, akinek talán nincs senkije, nincs hova mennie melegedni, nincs mit ennie.
Ez tipikusan a jobb adni, mint kapni esete. Ilyenkor ne gondolkozzunk azon, hogy vajon miért jutott ilyen sorsa, maga tehet-e róla, vagy sem. Segítsünk, s legyen ennyi elég. A hideg ilyenkor nagy veszélyt tartogat az utcán élők számára. Sokan kihűlnek és abba halnak bele. Nem csoda, hogy ilyenkor télen szervezik a legtöbb ételosztást a rászorulóknak. Mert ilyenkor van a legnagyobb szükség rá.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük