Kezdőlap » Álláskeresés » Miért tanuljunk munkanélküliségünk alatt (is)?

Miért tanuljunk munkanélküliségünk alatt (is)?

Manapság sajnos minden családban akad olyan személy, aki a munkanélküliséggel kapcsolatban áll vagy állt. S úgy néz ki, hogy a jelenlegi gazdaságpolitika nem támogatja ennek csökkentését.
A munkanélküliség sajnos az anyagi összeomláson kívül számos negatív hozadékkal rendelkezik. Ezt kikerülni már nem tudjuk, viszont rajtunk múlik, hogy ezeket a negatív hozadékokat hogyan kamatoztatjuk.
Manapság egy jó munkavállalónak legalább 20-féle szakmával rendelkeznie kell, de erről nem kell bizonyítványt lobogtatni, hiszen akkor a túlképzettségünk miatt esélytelenek leszünk egy állás betöltésére. A munkáltató a szaktudásra igényt tart, viszont fizetni nem fog érte (jó esetben) minimálbérnél többet.
Sajnos, ez fordítva is igaz, mert ha csak 2-3 szakmai bizonyítványunk van, akkor az „analfabéták” perifériájára taszítanak bennünket.
Viszont a munkanélküliséget és az álláskeresés bennünket sújtó negatív hatásait el tudjuk „tompítani” magunkban azzal, hogy ezekkel párhuzamosan tanulunk. A tanulásunknak mindig, számunkra látványos eredménye van, s ez a pozitív gondolkodást mindenképpen segíti.
Sokszor halljuk, látjuk, hogy az álláskeresők közötti, végzettség nélküli vagy elavult szakmával rendelkezők legyintenek, ha a tanulásról esik szó. Arra hivatkozva utasítják el, hogy 40-50 évesen már nem tudnának tanulni. Pedig dehogynem! Az egész életünk egy tanulási folyamat. Teljesen mindegy, hogy milyen szempontból nézzük. Szervezett oktatásban részesülünk, vagy autodidakta módon okítjuk magunkat, vagy az Élet tanít bennünket? Mindegy! Ha tanulni akarunk, akkor tanulni is fogunk. S most megadatott nekünk az, ami a kommunista időszakban nem volt: a tanulásban demokrácia van! Ha nincs rá pénzed, akkor is tanulhatsz! Csak internet-hozzáférés kell! Az pedig még mindig olcsóbb, mint egy tanfolyamot kifizetni.
A tanulság pedig a következő: Aki tanulni akar, az fog is. S ebben még a világvége sem akadályozhatja meg. A pozitív szemléletű ember a negatív hatásokat is igyekszik a saját személyiségének a fejlesztésére fordítani. Ezért nem lesz belőle soha depressziós személyiség, vagy a szenvedélybetegségek rabja.
A tudásunk az, amit soha senki nem vehet el tőlünk. Az csakis a miénk!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

7 tipp, hogyan vészeljük át a munkanélküliséget

Habár a munkanélküliség nem túl könnyű eset, hiszen az anyagi terhek miatt könnyedén pszichésen is …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük