Kezdőlap » Fitnesz » Miért szükséges a sportolás?

Miért szükséges a sportolás?

Egyre sűrűbben halljuk, hogy szakértők hangsúlyozzák a folyamatos testmozgás fontos szerepét. Megelőzhetünk vele számos későbbi problémát, az egészséges életmód távol tartja a betegségeket, a sport erősíti a testet és a lelket. Akik versenyszerűen sportoltak valaha, komoly útravalót kaptak az élethez: a sport megtanít nyerni, veszíteni, kitartásra, küzdésre, céltudatosságra nevel. Viszonylag kevés emberből lesz élsportoló, olimpikon, világbajnoki résztvevő és ünnepelt hős. De ha nem is tesszük fel sportolásra az életünket, még mindig élhetünk olyan életet, amelyben megtaláljuk az egyensúlyt mindennapi tevékenységünk és a megfelelő mennyiségű testedzés között.

Sportegyesületben sportolni akár még egy gyerek esetében is komoly anyagi áldozatokkal jár, de nem kellenek ahhoz szervezett keretek, hogy az ember frissen tartsa saját testét. Egy kiadós futás után például sokkal kreatívabbak vagyunk, sokkal tisztább fejjel tudunk gondolkodni, jót tesz szellemi teljesítőképességünknek is. Futás, úszás, kerékpározás közben el lehet gondolkodni az élet nagy dolgain, akár még segíthet fontos döntések meghozásában is a tiszta, kiszellőztetett, hideg fej. Közösségépítő tevékenységnek sem utolsó, egy kis haverokkal közös focimeccs után jólesik egy-egy ital vagy egy finom vacsora, de sportolás után az alvás is sokkal jobban esik és sokkal pihentetőbb, másnap sokkal kipihentebben ébredhetünk. Aki rendszeresen sportol, kevésbé lesz hajlamos az elhízásra, ezáltal rengeteg szövődményes betegséget tud távol tartani magától, amivel a későbbi életminőségét, életszínvonalát is javítja.
Csökkentheti a cukorbetegség, a szív-és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát is. Természetesen azért ismerni kell saját magunk korlátait is, megfelelő felkészültség és felszerelés nélkül ugyanis sokkal károsabb lehet a komoly szintű testmozgás, mint gondolnánk, sajnos sokszor adódnak abból balesetek vagy tragédiák, hogy az emberek nem mérik fel körültekintően a lehetőségüket és a körülményeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az alkohol, és az edzés: kizárják egymást?

Egy pohár bor, vagy sör, alkalmanként elfogyasztva nem szabotálja a sportolói ambíciókat. Azonban sokan nem …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük