Kezdőlap » Családi élet » Miért szemtelenek a kamaszok?

Miért szemtelenek a kamaszok?

Az udvariatlanság, a szemtelenség elfogadhatatlan, akár kisgyerekről, akár kamaszról,akár felnőtt emberről van szó. Nagyon fontos azonban, hogy megértsük,mi is áll az efféle viselkedés hátterében.
Rendszerint sokat segít, ha rájövünk, mi indítja, akár öntudatlanul a gyermekeinket valamire.
A kamaszkor a nemi érés időszaka, amely nemcsak testi, hanem pszichológiai változásokkal is jár. A kamaszok elsősorban függetlenek és önállóak szeretnének lenni.
A kamaszok azért szemtelenkednek, azért provokálnak és kritizálnak, alkalomadtán akár sértegetnek is, mert azt akarják tudomásunkra hozni, hogy ők lassan velünk egyenrangú, önálló, felnőtt emberek, és így tudnak elkülönülni tőlünk. Akkora a zűrzavar bennük, hogy olykor nem látnak más módot a különállásuk kinyilvánítására, mint a provokációt.
A kamaszok kiszámíthatatlanok: egyik pillanatban még mosolyognak, derűsek, kedvesek, aztán egy szempillantás alatt dühöngő fúriákká változnak, semmi sem jó nekik, mindenen megsértődnek, csapkodnak, kiabálnak, méregbe gurulnak számunkra jelentéktelennek tűnő apróságok miatt.
Az udvariasság, a jólneveltség és a mások iránt való tisztelet nem ódivatú, de manapság mintha nem tulajdonítanánk kellő jelentőséget ennek.
Természetesen akkor tudjuk a legjobban mások tiszteletére és udvariasságra nevelni gyermekünket, ha mi magunk is így viselkedünk.
Ne beszéljünk vele úgy, mintha még kisgyerek lenne. Ne őt magát szidjuk, hanem a cselekedeteit. Hagyjuk, hadd mondja el a véleményét, mert ha otthon sem teheti, akkor bizony máshol teszi ezt, aminek nem mindig örülünk (például iskolában), a kamasz sokszor érzi úgy, hogy igazságtalanok vele, és ennek hangot kell adnia.
Ha olyat teszünk, vagy mondunk, ami fájdalmat okozhat, azért mi magunk is kérjünk bocsánatot, a jó példa ragadós.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mit gondolnak a férfiak a nőkről?

Valljuk be hölgyeim, mindannyian vágyunk rá, hogy a férfiak fejébe lássunk, legtitkosabb gondolataikat is megismerjük, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük