Kezdőlap » Családi élet » Miért rosszkedvűek gyakran a kamaszok?

Miért rosszkedvűek gyakran a kamaszok?

Köztudott, hogy a kamaszok kedélyállapota pillanatról pillanatra változik. A testükben történő hormonális és pszichológiai változások nagymértékben befolyásolják a viselkedésüket, akár meg is változtathatják a személyiségjegyeiket. A kamaszkori rosszkedv szintén életkori sajátosság, és nem azonos a depresszióval: múló, rövid ideig tartó és nyomtalanul eltűnő levertség. A kamaszok olykor nagyon rosszul érzik magukat a bőrükben: azt élik meg, hogy ebben a rohanó, zűrzavaros világban senki sem figyel rájuk. A legtöbbjüknek gondjaik vannak a családjukkal (értetlenség, konfliktusok, elhallgatás, elfojtás), az iskolával (stressz, tanulási problémák, alkalmazkodási nehézségek), a társaikkal (barátság, szerelem, féltékenység, megfélemlítés). Ezek a problémák olykor annyira nyomasztják őket, hogy a rosszkedvük minket is nyomasztani kezd. Nem szabad összekeverni a depresszióval, ami már egy komoly betegség.
• Rosszkedv: gyorsan múló, átmeneti rossz kedélyállapot (fáradság, életuntság, kimerültség, szomorúság), amely időnként akár több napig is eltarthat, de nem változtatja meg alapvetően a kamaszok viselkedését vagy természetét; az oka rendszerint valamilyen felzaklató esemény.
• Depresszió: lelki vagy kedélybetegség, rendkívül rossz közérzettel, reményvesztettséggel és mély szomorúsággal jár: hosszú ideig tart, és jelentős mértékben megváltoztatja a kamaszok viselkedését és természetét.
Ha úgy látjuk, valami nyomasztja gyermekünket, igyekezzünk erről beszélni vele, semmiképpen sem erőltetve, de érezze, hogy ránk mindig számíthat. A kamaszok többsége nem felnőttel, hanem a barátaival beszéli meg a problémáit, tőlük kér segítséget. Mindig maradjunk nyitottak a kérdéseik felé, a problémáik felé, mindig legyen rájuk időnk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük